Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 28 november 2012

Mjukt och starkt

Vatten är mjukt, flytande, eftergivet och söker alltid jämnvikt och balans. Samtidigt urholkar vatten sten som är hård och inte vill ge efter.

Oftast det som är flytande, mjukt och eftergivet besegrar det som är stelt och hårt. Jag kommer ihåg en serietidning jag läste när jag var barn som etsat sig fast i mig. Solen och vinden skulle tävla om vem som kunde få av en man med hatt sin rock. Vinden var övertygad om att hans styrka skulle få detta att ske lätt, medans solen ödmjukt avvaktade. Vinden satte igång och blåste det kraftigaste han kunde och för att vara på sin säkra sida tog han även till regnets kraft. Ju mer vinden använde sin kraft desto mer jobbade mannen med att knäppa åt sin jacka och skydda sig. Till slut fick vinden ge upp. Nu var det solens tur. Solen startade med att sätta till den sommarvärme som solen bar på och strålade lätt på mannen som började känna det behagligt. Han knäppte upp rocken lite och lättade på skjortan och tog av sig sin hatt. Solen fortsatte att steka med sin värme och till slut blev det outhärdligt och mannen var tvungen att ta av sig rocken och t o m knäppa upp sin skjorta mer.

En klok människa vet att följsamhet besegrar motstånd och att mjukhet övervinner hårdnackat försvar.

Bekämpa inte kraften i en grupps energi eller i din egen energi utan flyt med och ge efter, absorbera och just släpp taget. Är du ledare i en grupp får du stå ut med en del utskällningar, gäller det dig kommer du att vilja ta kommandot igen. Stå kvar, ha tillit till dig själv. Om du inte är som vattnet kommer du till slut att knäckas. Förmågan att vara mjuk gör dig till ledare för gruppen eller för ditt eget liv.

Detta är åter en paradox: det som är mjukt är starkt.

måndag 26 november 2012

Cykler

Naturen går i cykler. Från den ena ytterligheten till den andra.
Naturens väg är att lossa på det som spänts, att fylla det som är tomt, att minska det som flödar över. Det söker balans.

Vårt samhälle, som är byggt på materialism och erövring av naturen, försöker besegra dessa cykler. Om något är bra måste något annat vara bättre och ett stort överflöd verkar allra bäst. Samtidigt får de som har lite ännu mindre.

En klok människa följer tingens naturliga ordning och flöden och tar inte konsumtionen i det nya samhället som självklar och som förebild.

Genom att tjäna andra och vara frikostig får vi i överflöd. Genom att vara osjälviska hjälper vi andra att förverkliga sig själva. Genom att osjälviskt underlätta den process som sker, obekymrad om beröm och betalning blir vi själva framgångsrika och starka.

Vårt beteende fungerar därför att det grundar sig på förståelse av motsatser och cykler.

Effektivt beteende blir därmed bara bakvänt.

söndag 25 november 2012

Mjukt och hårt

Vid födelsen är vi mjuka och smidiga. Vid vår död blir vi hårda och stela.

Träd som växer som mest är mjuka och rörliga. När de är fullväxta eller börjar dö är de hårda och sköra.

Är vi hårda mot oss själv eller vår omgivning klarar vi enbart av att leda och vara i det enformiga som har tydliga strukturer och är bekant. Vi klarar inte av stor plötsliga förändringar och livliga processer.

Är vi ödmjuka och tillåtande finner vi sätt att växa själva och få vår omgivning att växa. Detta leder alla in på nya oupptäckta vägar.

lördag 24 november 2012

Girighet

Varken din omgivning eller du själv mår bra om du själv som ledare tar merparten av berömmet för ett gott arbete som har uträttats.

Din omgivning revolterar och gör motstånd om du tror att full kontroll är enda vägen för att få fram ett visst resultat.Är du hård och kritisk vill ingen vara med och du gör din omgivning bedövad och oemottaglig.

En klok människa är inte girig, självisk, defensiv eller krävande. Det är därför omgivningen litar på dig just för att du låter alla skeenden utvecklas av sig själv.

fredag 23 november 2012

Domare

Det är inte vår sak att aggera domare åt andra. Förtala, straffa och beskylla. Särskilt inte då bestraffning inte på något sätt är att bra effektivt sätt att styra andras beteenden.

Även om bestraffning kortsiktigt skulle fungera, varför använda fruktan som inlärningssystem?

En klok människa vet att varje handling alltid har naturliga konsekvenser. För vår egen del och för andra kan vi hjälpa genom att belysa och visa på dessa naturliga konsekvenser utan att visa och angripa själva beteendet.

Om vi försöker aggera domare åt oss själva eller andra försöker vi ta naturens plats är det bästa vi kan vänta oss en grov imitation av en mycket naturlig process.

Vi kommer snabbt att upptäcka att verktygen för rättvisa verkar i båda riktningarna. Att straffa eller döma andra är rena straffarbetet.

torsdag 22 november 2012

Frihet och ansvar

Aktivt mod och inre mod. Aktivt mod leder till att människor blir dödade, inre mod håller människor vid liv. Vilket är bäst?

Ingen kan ge svaret åt oss. Båda har fördelar och nackdelar. Ingen kan leda dig rätt mer än du.

"Hur allt sker" styr men är inte samma sak som "vad ska jag göra". Ingen kan tala om vad man ska göra. Det är vårt eget val. Det är vårt eget ansvar.

Istället för att be om råd, se hur allt sker och var medveten om vad som egentligen sker. Då först kan vi själva se hur allt sker. Vi kan själva fatta beslut och vad som ska göras.

Vad människor gör är deras eget ansvar, men mönstret för deras beteende följer naturens lag.

Den lagen är så allmän att den täcker alla tänkbara skeenden. Den lagen är så specifik att den gäller varje förekomst av allt som sker. Men ingen kan besluta åt dig vad du ska göra i en bestämd situation. Det är din sak.

tisdag 20 november 2012

Har du svar på allt?

Tillhör du dom som har svar på allt? Det finns ingen som har svar på allt. Att veta att man inte vet allt är mycket klokare än att tro att man vet mycket när man egentligen inte gör det. Själv har jag tillhört den kategorien som haft svar på allt och trott mig veta allt.

Falsk expertis är neurotisk. Som tur är finns det ett enkelt botemedel för detta när man väl känner igen symtomen: SLUTA!

Troligen har alla försökt sig på detta bedrägeri. En del av oss har lärt sig hur plågsamt det är att låtsas veta. Eftersom de är kloka, som alla människor och vill undvika smärta ägnar de sig inte åt att låtsas veta utan slutar.

Det är en lättnad att kunna säga: "- Jag vet inte!"

fredag 9 november 2012

Andlig medvetenhet

Arbetet med en grupp eller med mig själv har även sin grund i andlig medvetenhet om det ska beröra min existensiella ångest. Nej jag talar inte om religiös ande utan min inre ande. Utan fruktan och respekt blir det fruktansvärt outtalat. En vag olustkänsla dröjer sig kvar på nått sätt.

Är vi öppna och villiga kan vi också förbise den traditionella religionen och besegra fördomarna mot ordet Gud. Vare sig vi tycker om det eller inte ligger våra andliga rötters styrka i traditionen.

En klok människa med ett väl fungerande inre eget ledarskap är en förebild i frågan om just andliga beteenden och lever i harmoni med andliga värden. Det finns en väg till kunskap som är högre än förnuftet och vårt intellekt. Det finns ett Jag som är större än självupptagenheten.

Vi har ett väl fungerande eget ledarskap när vi visar vår styrka i osjälviskhet och är ett med hela skapelsen.

torsdag 8 november 2012

Svar på allt - kan allt

Det finns ingen som har svar på allt eller kan allt. Att veta att man inte vet allt eller kan allt är klokare än att tro att man vet mycket när man egentligen inte gör det.

Falsk expertis är neurotiskt och det suger energi från oss. Men det finns ett enkelt botemedel, när man väl känner igen just detta symptom. Sluta låtsa!

Troligen har alla människor i sitt eget ledarskap eller som ledare för andra någon gång försökt sig på denna sorts bedrägeri.

Vissa har lärt sig hur plågsamt det är att låtsas veta eller låtsas kunna. Eftersom de är kloka människor och vill undvika smärta ägnar de sig inte åt att låtsa.

Det är en stor lättnad att säga: "-Jag vet inte!" eller "-Jag kan inte" "-Hjälp mig!"

onsdag 7 november 2012

Detta att leva på ett nytt sätt är inget nytt

Det här sättet som jag presenterat nu i min blogg under lång tid är inget nytt sätt att leva.

Sättet att leva och att leda sig själv och leda en grupp är lätt att förstå och det är lätt att förverkliga. Men, det är inte många människor som förstår det. Få använder det i sitt liv och i sitt dagliga arbete.

Ärligt talat är det så enkelt och så gammalt att det inte drar till sig den uppmärksamhet som det förtjänar. Det är tyvärr idag den största nyheten som fångar det största intresset. Inte den viktigaste nyheten.

En klok människa och en vis ledare håller fast vid den enda principen om hur allt sker och gör just ingenting nytt eller ovanligt.

Mycket få människor tilltalas av en vis ledare eller en klok människa. Bara de som inser att nedärvd visdom är en skatt som ofta ligger gömd under en alldaglig yta inser dess värde och är beredd att följa denna.

tisdag 6 november 2012

Utmanare

Om någon i en grupp utmanar dig, tänk då som en gerillaledare.

Sök aldrig striden. Om den kommer till dig, ge då efter och ta ett steg tillbaka. det är mycket bättre att ta ett steg tillbaka än att gå för långt.

Din egen styrka är ett bra förstånd. Var medveten om det som sker. Ditt vapen är inget vapen som kan hota utan är bara att låta dig själv vara medveten.

Ta ett steg framåt när du inte möter motstånd. Om du försöker överbevisa någon om något, låt bli med det.

Var barmhärtig om du vinner.

Den som angriper är ur balans och lätt att kasta omkull. Du ska ändå ha respekt för den som vill angripa dig.

Ha med din medkänsla för det du ser och känner i motståndet.

Använd aldrig din skicklighet till att skada någon.

Den mest medvetna kraften vinner alltid.

måndag 5 november 2012

Möjligheter

De bästa närkamperna är de som är varsammast. De ger en angripare möjlighet att falla omkull.

De bästa stora ledarna kastar sig inte ut i alla strider. De ger motståndaren många möjligheter att begå misstag på eget grepp.

De bästa administratörerna får inte verksamheten att fungera genom restriktioner och begränsningar.

Bra ledarskap är att motivera människor att nå så högt de kan genom att ge dem möjligheter, inte plikter.

Det är så allt sker av naturen.

Livet är en möjlighet, inte en plikt.

torsdag 1 november 2012

Det är just det som är livet.

Stor självupptagenhet gör ingen stor. Den gemensamma grunden för allt som vi skapar är en större grund än alla former av individuellt skapande.

Tre egenskaper som är ovärderliga för en ledare:
- Medkänsla med alla.
- Materiell enkelhet eller måttlighet.
- Jämlikhet eller blygsamhet.

En medkännande person kämpar för allas rätt till liv. Ett enkelt liv ger ett överflöd att dela med sig av. Känslan för jämlikhet är paradoxalt nog just sann storhet.

Det kan vara tokigt och kanske rentav fel att se en person som bara är intresserad av sig själv som kärleksfull eller modig. Det kan vara tokigt och kanske rentav fel att förklara bort överkonsumtion med att det bidrar till andras välstånd genom att skapa arbete åt dem. Det kan vara tokigt och kanske rentav fel att tro att den som uppträder oblygt eller överlägset är en sann överlägsen person.

Allt detta är självupptagenhet. Det avskiljer oss från vår gemensamma grund.  Det leder till stelhet och död.

Medkänsla, generositet och jämlikhet, däremot, bär upp oss i livet. Det är därför vi alla är just ett. När jag vårdar mig om dig stärker jag helheten och harmonin och den gemensamma kraften.

Det är just det som är livet.