Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 2 april 2014

- Hej! Hej!

Idag på väg till jobbet hände något som berörde mig starkt. Jag har sett det en gång förut, nu såg jag det igen. Det var inte en tillfällighet.

Vi gör alla val. Tiggaren gör ett val och alla vi andra gör ett val.

Tiggaren har gjort ett val utifrån sin situation. Han har gjort ett val utifrån ett stort mod, kanske det svåraste någonsin. Valet att be om hjälp.

När jag ber om hjälp är jag väldigt lång ned i hierarkin, kanske längst ned. Människor som tigger om pengar har ett stort mod, att våga be om hjälp i sin svåra situation. 

När jag vet att jag ber om hjälp och är beroende av någon annan är jag under den person jag ber om hjälp. 

Denna dag stod tiggaren på knä som alla andra dagar. Han har lärt sig ett ord på svenska som han gärna använder; - Hej, Hej!

Han har lagt sin mössa framför sig och gjort den till en skål där det är mening att man ska lägga de eventuella pengar man vill ge.

Jag möter honom varje dag på väg till jobbet. Denna dag stod han också där. Framför mig går en man i 30-40 års ålder, svårt att bedöma hans ålder. Han var propert klädd och var säkert på väg till något möte. När han närmar sig tiggaren går han närmare och kliver nästan på mössan som tiggaren lagt på trottoaren. I steget följer mössan med en bit och tiggaren måste hämta tillbaka den för lägga den på plats igen. Mannen säger inget utan bara går vidare. Han kränkte tiggarens integritet.

När jag tänker på vad som hände slår det mig hur viktigt det ibland kan vara för oss människor att ha någon under oss för att visa för oss själv att vi inte fallit så lågt som den som är under oss.

Jag blev väldig berörd av det som hänt och gav mina blickar mot den man som gjorde det han gjorde, innan han vek av in på ett hotell. Jag kanske skulle ha agerat annorlunda men jag kände då att det var precis vad jag klarade i situationen. 

När jag kom till arbetet kände jag hur min ilska och min förtvivlan växte inom mig.

En dag kan det vara jag som står där knäböjd för att be om hjälp. Kommer andra att behandla mig på samma sätt? 

Jag har varit där. Jag har aldrig behövt be om pengar men jag har behövt be om vänskap, att få tillhöra gemenskapen. Det har inte alltid varit lätt och det har definitivt inte varit givet. 

Det väcks många känslor i möten med andra människor. Ibland helt nya känslor men oftast gamla känslor som väcks till liv igen. Känslor som vi inte alltid har kontroll över och som kan få oss att säga och göra konstiga saker. Konstiga saker som vi vanligtvis inte gör.

Det kanske var så för denna man. Det väcktes känslor han inte kunde behärska som handlade om något helt annat men som just denna tiggare fick klä skott för. Det är inte ok men det kanske är en förklaring.

Jag tar hand om mina känslor och jag är glad att jag reagerade och kunde ta in det som hände.

Tiggaren står kvar på knä och försöker få några kronor.

- Hej! Hej!

Har du kontroll över dina känslor. Kan det ibland innebära att du gör saker som du kanske egentligen inte ville göra?

Ett visst möte med en annan människa kanske är det viktigaste mötet i vårt liv. Vem denna människa är vet vi aldrig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948