Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 16 juni 2014

Med vilken rätt

Jag har lagt mig i andras val och andras beteende. Jag har haft åsikter om deras tankar, deras handlingar och även deras känslor. Jag har dömt och jag har förskjutit. Jag har kontrollerat och jag har styrt för att det ska bli så som jag vill och hur jag sett på världen. I vissa fall när avvikelsen var stor trodde jag att min rätt var ännu större.

Det har skapat motsättningar, osäkerhet och det har skapat krig. Jag har trott att jag kunna kontrollera min omvärld så det passade mig. 

Med vilken jävla rätt hade jag att döma andra och hävda min syn på ett rätt sätt att leva. Med vilken rätt hade jag att kliva in i andra människors liv?

Jag hade en strategi även fast jag då inte förstod det. Jag hade en strategi. 

Strategin låg i att tala om den idealbild jag själv inte kunde leva upp till, men som jag gärna ville visa utåt för andra. 

Jag förtäckte med fördömanden.

Vad skapade det?

Det skapade alienation och ensamhet hos mig. Precis just det som jag då försökte att förhindra.

Lägger du dig i andras sätt att vara, tänka och tycka och kanske t o m hur de känner?

1 kommentar:

  1. Jag blir lite obekväm när jag läser dina tankar och när jag funderar på varför, inser jag att jag har en sådan människa i min närhet. En som ständigt anser sig ha rätt att lägga sig i andra människors liv.
    Jag har kanske på grund av detta blivit precis tvärtom - i rädsla för att lägga mig i det jag inte har med att göra, anses jag kanske som ointresserad av människor i min omgivning.

    SvaraRadera

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948