Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 12 juni 2014

Oärlig

Att vara oärlig klär av mitt samvete. Att vara oärlig skapar stress i mig. Att vara oärlig gör att jag kommer i obalans. Att vara oärlig gör mig osäker. Att vara oärlig gör att jag på ett negativt sätt tappar den kontroll jag tror jag har. 

Jag lärde mig oärligheten och jag förvaltade den. Jag var oärlig mot andra men framför allt oärlig mot mig själv. 

Min oärlighet gjorde att jag tappade respekt för andra och för mig själv. 

Priset var för högt, jag fattade det men ändå gjorde jag det. Min inre osynliga  kraft var för stark. Kraften av sådant jag trodde jag inte hade.  

När konsekvenserna blev för stora gjorde jag mitt val.

Idag påverkas jag starkt av den oärlighet jag ser samtidigt erkänner jag själv att jag inte nått ända fram i min egen ärlighet till mig själv, vissa dagar. 

Hur ärlig är du och hur påverkar oärlighet dig? 

8 kommentarer:

  1. Det är viktigt att vara ärlig - mot sig själv och mot andra. Viktigt i den bemärkelse att vi mår bra utav det. Att vara ärlig med sig själv är stort, det kräver mod. Ibland är det lättare att gömma sig och fortsätta i gamla banor än att ta fram modet och säga stopp.

    Jag försöker vara ärlig mot mig själv, jag vet att jag mår bra av det. När det gäller oärlighet såsom att ljuga så är jag så dålig på att ljuga att jag inte skulle kunna rädda mig själv om det så behövdes tror jag. För mig är det självklart att vara ärlig, tyvärr tänker inte alla likadant.

    SvaraRadera
  2. Ärlighet är så viktigt för mig. Oärlighet ger dålig makjänsla. Jag har lärt vikten av ärlighet av min mamma och är något jag försöker lära mina barn. Jag brukar säga att man ska vara ärlig men det betyder inte att man behöver såra någon, med sin ärlighet Detta är det svåraste med ärligheten tycker jag, särskilt i dagens samhälle där bekräftelsebehovet är så stort. man tycker är bra hos en person och inte kommentera det som personen uppenbarligen vill höra.

    SvaraRadera
  3. Ärlighet är en egenskap jag värderar oerhört högt. Om jag skulle vara oärlig känns det i hela kroppen och jag mår fysiskt dåligt. Lika besviken blir jag om någon varit oärlig mot mig. Jag undviker oärlighet genom att lyssna på mig själv och min kropps signaler.

    SvaraRadera
  4. en av mina värderingar också. Men sant som du säger- så lätt vara oärlig mot sig själv.... det räcker ju med att vi skjuter upp något; då är vi oärliga mot oss själva. Så lätt att inte följa allt vi planerat och tänkt oss- och sedan ursäkta oss själv med "jag kan ta det imorgon...".

    SvaraRadera
  5. Svar
    1. Eller hur! Bra fråga! Värd att tänka på!

      Radera
  6. Jag försöker alltid vara ärlig, ibland tror jag att jag är _för_ ärlig, jag slänger inte ur mej min syn på sanningen till höger och vänster, men frågar man mej något får man vara beredd på ett ärligt svar.
    Jag vill att folk ska vara ärliga mot mej, om man inte klarar att höra sanningen, kanske man ska vänta med att fråga tills man klarar det.

    SvaraRadera
  7. Ulrika skrev en intressant fråga tycker jag: "När är man egentligen oärlig?" Det viktigaste tycker jag är ärligheten mot sig själv. Visst kan jag dra till med en lögn till någon ibland. Som idag till exempel, när det ringde en försäljare och jag sa att jag satt i ett möte, för det var det som poppade upp i skallen just då. Men värre är det självbedrägeri vi alla utsätter oss själva för då och då, och som till sist exploderar som en bomb inom oss för att vi har hållit för ögonen och hållit tillbaka känslorna för länge. Det, för mig, är den värsta sortens oärlighet. Den som gör ondast och får de största konsekvenserna. Och då menar jag inte bara för oss själva, utan också för vår närmaste omgivning och våra nära och kära.

    SvaraRadera

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948