Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 3 oktober 2014

Förlåt vs Ursäkt

Att be om förlåt vad är det? Jag ber någon annan att förlåta mig. Någon annan ska göra något för mig som jag har gjort fel? Jag vill ha, inte ge. Detta går inte ihop och är precis så tokigt som det låter. 

Vi har så lätt för att använda ordet förlåt som ett verktyg när vi gjort något tokigt. Problemet är att vi därmed inte själv väljer att ge något till någon annan utan att vi vill ha. Var ligger då vårt offer och vår underkastelse? Var ligger då vår vilja att förändra och gottgöra? Handlingen är riktad till någon annan inte till mig själv och leder därmed inte till förändring.

Använder jag orden "- Jag ber om ursäkt" är det en ensidig handling från mig själv till någon annan. Jag ger något till någon annan utan krav om att få något tillbaka. Denna handling är också en handling till mig själv att befriad mig från en skuld. Hur mottagaren sedan väljer att ta emot det är en helt annan sak.

Förlåta, däremot är något som jag själv gör till någon annan för det som den andra kan ha gjort mig. "- Jag förlåter dig för det du har gjort." Jag tar till mig det du gjort och förlåter dig för det du gjort. Hur den andra tar emot mitt förlåt är däremot en annan sak, det är inte viktigt. Förlåtelsen i detta läget är att jag ska befria mig från de konsekvenser jag fått av att gå och bära på något som den andra gjort mot mig.

Ursäkt är till någon för det jag gjort någon.
Förlåt är till någon för det någon gjort mot mig.
Båda är till mig för att läka, kanske för någon annan.

Finns det människor i din närhet som du behöver be om ursäkt till eller förlåta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948