Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 25 oktober 2014

Samma lika eller tvärt om

Vi gör som vi lärt. Utsatta utsätter sårade sårar. De med dålig självkänsla förstärker andras dåliga självkänsla. De som blev slagna slår. De som levt med rök röker. De som upplevt personligjetsförändringar förändras själv. De som våldtagits våldtar. De som levt i rastlöshet blir rastlösa. De som lärt sig att bli bekräftade i sina handlingar bekräftar på samma sätt. De som upplever kaos skapar kaos. De som får kärlek ger kärlek. De som mött värme ger värme. De som mött rättvisa skapar rättvisa. De som upplevt jämlikhet blir jämlik. 

Men det kan också bli tvärt om. Vi bygger upp våra egna beteenden på bristvärdering. Det jag hatar fördömer jag. Det jag saknat förstärker jag. Det jag ogillade undviker jag. Jag betygar min kärlek till mina barn, som jag själv saknat, om och om igen även fast de själva aldrig saknat den bekräftelsen. 

Strategierna är olika och oftast blir det en blandning av båda. Jag tar med mig det jag känner igen och det som är välbekant för mig oavsett vad det är. Det som är välbekant är tryggt. Det som känns igen  är inövat. Jag vet hur jag ska förhålla mig även fast jag också vet konsekvenserna av det. Vissa saker kan vara extra starka och då skapas motageranden istället. 

Jag har både gjort samma som mina föräldrar i dysfunktionella beteenden men jag har också gjort precis tvärt om. Bara det att jag valde att bryta ett dysfunktionella mönster i min släkt var ett nytt val. Jag har också förstärkt mina bristvärderingar. 

En del arv lever fortfarande kvar i mig och de arbetar jag med varje dag. De försvagas dag för dag men kommer nog för alltid att vilja blossa upp igen. Jag vet var de bor och hur de ska hanteras eftersom jag tillåter mig att vara offentlig med dessa. 

Vad har du tagit med dig i livet som du arbetar med, besegrat eller behöver jobba med? 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948