Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 15 november 2014

Det värsta

Det värsta är..... Ja vad då? Har du funderat på det när du känner dig rädd och orolig? Frågan har något i sig som kan vara bra att ha med sig i livet.

När jag är som räddats låter jag bli att göra saker för att jag är rädd för svaret eller vad som då ska hända. Jag är rädd för att bli ensam. Jag är rädd för att inte bli älskad. Jag är rädd för att inte bli bekräftad. Jag är rädd för att bli lämnad. Jag är rädd för att missta något. Jag är rädd med andra ord för vad som ska ske.

Rädslan ligger långt inne i mig och har ett ursprung som jag ibland kan ha svårt att se. Någon gång fattade jag ett antal strategiska beslut utifrån den eller de rädslor jag hade och det är det som gör att jag gör en del konstiga handlingar och fattar en del konstiga beslut.

Idag sker detta fortfarande men jag vet vägen igenom dessa rädslor.

En bra hjälp i mitt eget arbeta, som jag då också fick hjälp med, var att lyssna på känslan och erkänna den men inte stanna där utan sedan tala med mig själv omkring vad jag är rädd för och vad den rädslan står för. För att sedan våga möta rädslan finns en bra fråga att ställa sig, nämligen följande: - Vad är det värsta som kan hända om det värsta händer som jag är rädd för? Svaret på det ger en ny fråga: - Vad är det värsta med det? På det sätter fortsätter jag tills frågorna inte längre går att ställa för att jag nått det slutliga svaret. 

Rädslor är motsats till kärlek. Livet styr oss enkelt med dessa två krafter. Den ena kan styra oss rätt för det är befogat att bli rädd och agera på det. Den andra kan styra oss rätt för att finna den trygghet och närhet vi söker inne i oss själva och hos andra. Men dessa två känslor kan också styra oss på avvägar om syftet med rädslan bygger på en påhittad sanning baserad på en grundrädsla.

Rädslor är starka men kan bekämpas genom samma styrka, kärlek. Vem som vinner avgör vi själva genom på vilket sätt vi arbetar med det. 

Våga föra känslan till frågor som du väljer att besvara själv. I ljuset försvinner nämligen all rädsla. I stunden finns det oftas få saker som kan vara det värsta. Även det värsta kan övervinnas. 

Pröva och se själv.

Vad är det värsta för dig och hur gör du för att övervinna det? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948