Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 13 november 2014

Tillgång

Jag är min egen tillgång. jag prövar mig i mina tankar och jag prövar mig i mina känslor. Jag prövar mig i mina handlingar. Jag strävar efter att möta mig själv med alla tillgångar som jag har. Blir någon tillgång för stark behöver jag skapa balans igen för att se att jag kan leva ut hela mitt register.

Jag behöver mina tankar för att analysera och för att förstå vad som är rätt och fel. Jag behöver mina tankar för att finna svar och förklaringar. Jag behöver mina tankar för att sätta saker och ting i sitt rätta sammanhang. Jag behöver mina tankar för att sortera bland mina tankar och bestämma mig för vad som handlar om mig och vad som handlar om något annat. Jag behöver mina tankar för att se vad som är inom mig och vad som är utanför mig själv. Mina tankar hjälper mig men kan också stjälpa mig om mina tankar blir för dominerande. När mina tankar blir dominanta talar mitt intellekt till mig och får mig att tro att alla mina tankar är sanna.

Mina känslor hjälper mig att läsa av människor. Mina känslor styr mitt engagemang och min vilja. Mina känslor lär mig att fatta bra beslut. Mina känslor lär mig att fokusera och att göra bra val. Mina känslor får mig att bryta ovanor och förändra. Men jag behöver vara vaksam. Om mina känslor tar överhand och jag går på känslor istället för en kombination av känslor och tankar kommer det att bli fel. När mina känslor helt får styra kan mina handlingar vara styrda av helt fel syften och på helt fel grund. När mina känslor får styra helt slutar jag att vara rationell och risken finns att gamla känslor får styra mitt nya liv. Känslorna är gamla, tankarna lika så men mina tankar har jag lättare att förändra.

Mina handlingar är oftast styrt av mina känslor och mina tankar. Mina handlingar kan indirekt också styra själv och skapa nya känslor. Mina handlingar kan gå på automatik och styra in mig i vissa känslofållor som jag vant mig att känna. Handlingarna är ett sätt att förverkliga vad mina känslor och tankar styrt mig till. Handlingarna kan ha ett eget liv som t.ex. autonoma systemet som hjärta, andning osv. Jag är övertygad om att det finns andra handlingar som är lika autonoma men som inte direkt räknas som det. Därför behöver jag ha koll på mina handlingar så att mina handlingar inte blir för starka och dominerar mitt liv.

Jag tänker att mitt liv är en treenighet och det är när alla tre enheterna känsla,tanke och handling blir vinnare som jag också blir en vinnare.

Jag ser denna treenighet som en tillgång och jag lär mig varje dag att lyssna på dessa och ta till mig vad dessa kan ge mig. Jag tränar dessa varje dag för att vara närvarande i hela min person. Ibland får någon del större plats och det är ok men om det blir under för lång tid behöver något göras för att återföra balansen.

Hur bra tillgång har du till dina tankar, känslor och handlingar? Har du kontakt med alla tre eller är det någon del som dominerar mer än de andra två?

3 kommentarer:

  1. Det du beskriver är en viktig analys av självkännedom.
    Jag har slitit med mitt inre i långa terapier för att det omedvetna inte skall ta omedveten revansch.
    För mig är det roligare i dialog med en eller flera människor.
    Hur ser du på den här bloggen, är den en inspirationskälla för andra.
    Jag har inget behov av att mästra men saknar dialogen,
    en för mig viktig del.
    Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. Jag ser att det är många som läser men inte har dialogen det är helt ok. För mig är det viktigaste att det ger inspiration. Inspirationen får andra att växa. Jag har dialog både här, i min egen vänkrts och på facebook både på gruppen Tankens Kraft som på min egen sida i facbook: https://www.facebook.com/pages/Samtal-f%C3%B6r-alla/470936972963282?ref=bookmarks

      Hur gör du för att skapa dialog så som du vill ha det?/ Johan

      Radera
  2. Jag har inget bra svar på din fråga.
    I mitt arbete med handledning kring elever som utmanar skolan, är svaret enkelt. Här gäller det att få andra att växa.
    Känner för att möta nya människor, akvarellmåleri och skrivande är några grupper jag trivs i.
    Samtal för alla en bra grund för en levande grupp.
    Eva

    SvaraRadera

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948