Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 19 januari 2015

Jämlikt

Jämlikt är att veta att det räcker det vi har  till alla. Veta att ingen får mer än den andra. Det som finns det finns och det delar vi på utan uppdelning i olika värde eftersom alla har samma värde. Alla känner lika stort värde och vet att de är en del av helheten. De vet att de kämpar för alla och alla kämpar för den enskilde. Vi har olika uppgifter men är en för alla, alla för en. 

Det finns enskilda stammar i Afrika där detta är en regel sedan urminnes tider. Det finns ingen depression och ingen stress. Alla hittar en väg att klara sig för att alla vet att det de gör ett verk tillsammans. Känslan av sammanhang är stort och inbyggt. På samma sätt sker detta ute i de olika provinserna i delar av Asien. Det ligger i överlevandet att dela med sig av det lilla som finns. Det ligger också i systemet att ta hand om alla ung som gammal. En för alla alla för en. 

I detta ligger mindre förutsättningar för stress. Detta medför att färre får depression eller känner sig otillräckliga. I detta skapas inte olika typer av stressrelaterade sjukdomar. Jag är en del av något större och jag tillhör. Jag vet att jag har plats inte att jag har min plats. Jag vet att när jag har ger jag till andra, när andra har ger de till mig. Jag kommer att klara mig lika bra som andra, eller lika dåligt som andra men vi gör det tillsammans. Livet blir meningsfullt, begripligt och att jag är i ett sammanhang. 

Vissa kanske tänker att det kvittrar. Vad som sker utanför mig själv har ingen betydelse det är det som sker innanför mig själv som räknas. Det är korrekt samtidigt verkar det vara så att ett system som inte leder till utanförskap ökar förutsättningarna för mig att leva ett rikare känsloliv och ökar mina förutsättningar för att överleva.  

Jämlikhet har varit en viktig pelare för mig både på gott och ont. Gott bland annat på så sätt att det har varit viktigt för mig att inte bara titta på det som ger just mig fördel. Sämre då jag jämfört vad andra haft men som inte jag haft. Just i det senare har det varit viktigt för mig att inte se på det som finns utanför mig själv som avund utan se andras framgång som något gott. 

På vilket sätt påverkar jämlikt ditt liv? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948