Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 14 januari 2015

Makten över känslorna

Det finns så många olika upplevda känslor i oss i världen. Kanske i hela universum. På dessa känslor reagerar vi och agerar. Ibland blir det som att känslorna helt tagit över och bestämmer hur vi ska agera i en särskild situation. Vissa är så starkt styrda av sina känslorna att dessa helt styr deras liv. Tanken har ingen plats. Andra i sin tur gör allt för att så lite som möjligt få kontakt med sina känslor med skiftande resultat. 

Känslor är bra, i lagom mängd. En gång i tiden var dessa avgörande för att överleva. Aggression och rädsla avgjorde hanteringen av ett hot utifrån. Det är också dessa grundkänslor som kan stöka till det i nutid. Känslorna finna där men inte på samma sätt hoten. 

Känslor får mig att vilja äta och inte vara hungrig. Känslor får mig att välja en produkt före en annan vilket är så reklamen styr oss. Känslor ser till att jag inte bränner mig på spisplattan eller öppen elden. Känslor får mig att välja den person jag vill leva med och att älska mina barn. Känslor får mig att göra barn så att mänskligheten lever vidare. Känslor får mig att göra som någon annan säger eller lyssna på mig själv. Känslor får mig att välja att förändra något eller låta bli. Känslor kan till och med få mig att överleva allvarliga sjukdomar. Utan känslor och instinkter hade vi troligen inte överlevt. 

Men känslor kan också få oss att starta krig, bygga upp hat och begå fruktansvärda handlingar. Känslor kan till och med få oss att ta livet av oss själva eller leva bittre resten av vårt liv.

För mig tog känslorna över och förde mig till ruinens brant. Både att jag stängde av vissa känslor och att jag knarkade andra känslor. Mina tankar fick plats i vissa sammanhang men i andra sammanhang ledde dessa tankar mig bara längre och längre bort från mig själv. Jag använde känslorna för flykt som i sin tur resulterade i ännu mer obehagliga känslor när ruset var över. Min mani blev som okontrollerade handlingar.

Idag kan jag se att känslorna knackar på men jag agerar inte på dessa på samma sätt eftersom jag har en balans mellan mina tankar, handlingar och mina känslor. Jag kan idag istället använda mig av de känslor som jag lärde mig att agera på men nu i ett hjälpande syfte och som ett redskap i min egen framgång. Jag styr istället för känslorna.

Livet handlar om att ta fördel av de känslor jag har istället för att känslorna tar fördel av mig. Då kontrollerar jag livet istället för att livet kontrollerar mig. 

Hur känslostyrd är du och på vilket sätt påverkar det ditt liv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948