Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 18 februari 2015

Ibland finns det bara en sak kvar

Ibland hjälper det inte att tänka eller känna efter. Tanken blir för långsam och känslorna riskerar att hindra mig. Tänker jag för länge kan jag fastna i tanken och känslorna kan öka på en rädsla som får mig att aldrig agera. 

En del av kroppen agerar just genom att koppla bort funktioner i vår hjärna. En del av hjärnan har lagt in ett antal automatiska funktioner som jag berättade om igår. Det finns fördelar med detta som även kan fungera i mindre direkta akuta livshotande situationer. 

Knepet är att göra.

När det blåser kallt kan man göra två saker, fundera över var ifrån det blåser kallt eller stänga fönstret. 

Det handlar inte om att agera på känslan eller i tanken utan att automatiskt agera när saker händer, saker är eller är på väg att hända. 

Låt mig ge ett exempel. Jag har en arbetsuppgift jag behöver göra. Jag vet när den ska vara klar och jag vet att jag behöver en viss tid på mig för att få den klar. Problemet är att uppgiften är tråkig eller oinspirerade. Jag drar ut på den tidpunkt när jag sätter igång med mitt arbete. Jag väntar på rätta känslan och rätta tidpunkten. Under tiden gnager uppgiften i mitt huvud. När, hur och på vilket sätt. Egentligen besväras jag av uppgiften även när jag inte arbetar med den genom att jag går och tänker på den. Jag känner och jag tänker och skjuter allt framför mig. Genom att i stället göra arbetet direkt frigör jag mig ganska snabbt från jobbet och jag kan ägna resten av min tid och energi till helt andra saker. Uppskjutande beteende som detta är frågande om är ganska vanligt. För vissa är det väldigt vanligt och har en tendens att skapa stress.

Vi skjuter upp arbetsuppgifter och vi skjuter upp att betala vissa räkningar. Vi skjuter upp att ringa till doktorn och vi skjuter upp att ringa till någon vi gillar. Vi skjuter upp förändringar med oss själva vi behöver göra och vi skjuter upp att slutligen köpa den där jackan vi talat om att köpa. Vi skjuter upp av någon anledning. 

Vi kan fundera över vad detta är för anledning och kanske slutligen hitta ett svar eller så kan vi bestämma oss för att just bara göra. Göra och se vad som händer.

När vi gör brukar det för det mesta bli väldigt bra och en börda försvinner från vår kropp.

Göra innebär att det skapas tankar och känslor. Testa och se vad som händer. Jag vet att det får effekter som du minst anar.

I stunder faller jag tillbaka till detta gamla beteende. För det mesta idag gör jag bara.

Är du en tänkare eller en kännare och i stunder glömt bort att det bara är att göra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948