Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 3 februari 2015

Skvallerkärring

Jag stärker mig själv och döljer mina brister. Jag får mig att känna mig för mer värd än någon annan. Jag tar på mig rätten att döma någon annan. Jag positionerar för att visa att jag står högre. Jag skapar allians med andra för att visa att jag har rätt. Jag talar om vi och dom. Jag gillar och förstärker andras allmänna tyckande. Jag tycker själv i många frågor men jag tar inte ansvar för det jag tycker. Jag döljer mig bakom skärmen på min pc eller håller mig undan strålkastarljuset. Jag kanske tänker utan att tala om vad jag tycker. Jag håller inte med vad andra säger men agerar inte utan låter det vara. Jag känner rädsla för det okända och vill förskjuta. Jag är egentligen väldigt rädd därför tycker jag att andra som inte är eller tycker som mig är fel. Jag har lätt för att springa dit folksamlingen är och där kräka ur mig min egen ilska över något i fördömande ord. Jag söker mig inte till känna utan jag går på hörsägen. Jag stärker mig och får ur min egen ångest genom att reagera starkt på avstånd för sådant andra gjort eller påstås ha gjort.

Är jag så här är jag är en "Skvallerkärring" i dess rätta bemärkelse.Sådana har alltid funnit och sådana kommer tyvärr troligen också att finnas i framtiden. När vi är rädda och när vi känner oss små, frustrerade och utsatta börjar vi slå. När vi känner hot utifrån tar vi till de knep vi kan för att slå oss ut. Jag förstår att det är detta som sker men jag behöver inte acceptera det. Jag kan se orsaken men jag behöver inte följa i andras spår. När jag ser det och jag känner att det är meningsfullt reagerar jag genom att vara tydlig hur jag ser på det eller talar om att jag inte vill lyssna eller höra på.

Jag har ingen rätt att döma andra även fast det är den mest hemska sak som skett. Jag kan förfasa och reagera på händelsen och det som skett med avsky. Ja fördömer handlingen som sker men jag kan inte döma personen. 

Jag ser en person men inte ett folkslag. Jag ser en skäl men inte en ras. Jag ser en sexuell läggning men inte en avvikare. Jag ser någon som har svårigheter inte en handikappad. I handlingen som skett ser jag människan inte vad denna människa representerar. Jag ser alltid en människa.

Handlingar som kränker andra, vilka handlingar det än är, fördömer jag. Detta gäller även handlingar när någon fördömer, förtalar, baktalar eller orerar sig över det folkslag eller den ras eller det land eller andra grunder den människan representerar. Det handlar om en enskild människas handling. Detta är i allra högsta grad föraktfullt och rasistiskt. Detta är i allra högsta grad en kränkning som borde åtalas. Facebook är fyllt av dessa kränkningar och jag vet att dessa kränkningar speglar världens beteenden där ute. Jag vet att detta finns i alla länder och jag vet att det finns i Sverige. Jag vet att människor är mycket mycket rädda.

Detta gör mig bedrövad och detta gör mig ledsen när jag ser hur detta sprider sig och när jag ser att detta kommer in i våra finrum som om det var det mest naturliga som kunde ske.

Kränkning är allt som kränker människor oavsett ras, kultur, politik, religion, land, kön, sexuell läggning, handikapp eller av andra skäl. Kränkningen är inte mer tillåten bara för att en enskild människa inte hittar rätt i livet eller har en annan åsikt. Kränkningen är inte mer tillåten bara för att jag själv är frustrerad. När jag kränker begår jag en handling mot någon annan på samma sätt som jag beskyller den andra för att ha kränkt.

När jag väljer att stå stadigt på jorden i mina tankar och känslor. När jag väljer att granska mig själv och mina beteenden. När jag väljer att betrakta det som sker i mig och utanför mig själv och lära mig förstå skillnaden. När jag tar hand om mig själv. 

Då finns inte de hot jag tidigare såg. Då finns det enbart människor. Då finns det bara människor med samma värde. Inte mer värd men heller inte mindre värd. Då finns det människor med precis lika stort värde och det finns ingen som jag har rätt att ställa mig ovan på. Vi är alla lika mycket värd. Tror jag något annat så handlar det om mig själv.

Vad ser du och vad gör du?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948