Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 8 mars 2015

Brister blir styrkor

Jag levde länge med tron att jag hade brister. Tron att jag var dålig på olika sätt. Till en början var det inte alls på detta sätt men allt eftersom jag växte upp och i mitt vuxna liv tilltog min egen uppfattning om mig själv via andras kommentarer om mig men också att jag bekräftade det i mig själv att jag hade brister och saknade saker men också inte förmådde. Jag var fel eller jag gjorde fel. Gjorde fel kunde jag hantera men att vara fel satte sig djupare i mig. Så djupt att jag började tro på de människor som hade åsikter om mig. Jag  förstärkte också detta genom att vara som det förväntades. Jag betedde mig på olika sätt, som gott och väl kunde vara ett uttryck för det de tyckte jag var. Var jag inte knäpp så blev jag. 

Senare lärde jag mig att förstå att vi alla är lite knäppa ibland och att jag själv alltid har ett val hur jag vill förhålla mig till vad andra tycker. Men då var det svårt. Jag märkte inte hur allt detta tärde på mig men jag kände en stress i min kropp som bara tilltog. Stressen fick mig att söka andra lösningar och finna det som jag kände mig trygg i. Mitt eget kaos och den självbild jag skapat om mig själv. 

Idag lever jag med resterna av allt detta och detta vaknar ibland till liv som en nedfrusen mammut i en glaciär som sakta tinar. Jag faller tillbaka till gammalt tänk, gamla känslor och gammalt beteende. Detta är uppenbart.  

Jag märker ibland hur det kaos jag skapade på olika sätt väcks upp även fast jag själv sedan många år gått vidare. Människor som inte hängt med i min egen utveckling och människor som hört om mig på avvägar. Ibland är det till ich med att jag tror att det är min historia som spökar och gissar att denna är orsak till saker som hänt men egentligen vet jag inte alls. Då är det mina spöken som hälsar på. I dessa stunder blir det tydligt att jag själv inte fullt ut släppt min historia. 

Livet handlat väldigt mycket om att acceptera det som varit. Saker jag gjort och saker som hänt. Sådant jag tänkt och sådant jag känt. När jag accepterat är chansen också större att jag kan lämna det bakom mig. Chansen är större att jag öppna upp mina dörrar för det som står framför mig och det som är här och nu. Historien står inte och hindrar mig i dörröppningen. 

Jag är en människa som gjort det och det och upplevt det och det och ur detta har jag skapat mig och de kunskaper jag har idag. En del behöver jag förändra en del vill jag ha kvar. Jag är på väg. 

Idag kan kag se hur alla mina brister och karaktärsdrag givit mig oerhörda kunskaper som jag vet att jag idag kan använda mig av. Jag vet också att det finns brister och sätt att vara som jag kan förstärka när mitt syfte blir ett annat. Jag vet också att det finns förmågor jag trängt undan av skam och skuld som nu får bättre utrymme och som idag får mig att känna mig stolt att jag äger. 

Vilka syften behöver du förändra för att dina brister och förmågor ska kunna blomma ut, men nu på ett helt annat sätt? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948