Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 19 mars 2015

Hinder för att bli lycklig

När jag inte når dit jag vill och inte lyckas få det jag vill ha, finns det hinder. Hindren kan ibland vid första anblicken uppfattas som omöjliga att forcera. Vi uppfattar kanske att hindren är något som vi behöver kämpa mot och skapa kontroll över. Inte så sällan tror vi också att dessa hinder är orsakad av någon annan än oss själva. Sällan tycker vi själva att vi är en del av hindret.

Oftast skulle jag vilja påstå att det är precis tvärt om. Vi är de som skapar hindren och att tro att kontroll ska lösa vårt problemet, ser bara till att hindret starkare håller sig kvar.

Hindret blir ett problem och hindret har också en tendens att vara orsakad av en rädsla för något, annars hade det inte varit ett hinder.

Jag tror att inget är omöjligt om vi verkligen vill göra det vi vill göra. Om det ändå känns omöjligt så kan det vara för att jag själv inte riktigt vill det jag tänker och tror att jag vill göra. Lusten kanske inte finns där, behovet att göra det är inte tillräckligt stort eller jag kanske inte har det tillräckligt besvärligt för att vara beredd att få fatt i all den kraft som behövs för att förändra.

Kanske är jag rädd för förändringen för att jag vet inte riktigt vad förändringen skulle innebära för mig. Jag kanske har en rädsla för att något annat ska inträffa om det jag vill uppnå blir verklighet. Jag talade med en man för inte så länge sedan som levde ett liv som var lagom. Han var inte nöjd utan önskade något annat. Samtidigt var han rädd för allt och tog sig inte för något. Jag tror att just det här lagom var en trygghet för honom. Han levde i tron att skulle det gå för bra för honom så skulle det få ett abrupt slut och just det skulle han inte vilja uppleva. Mannen var nämligen oerhört rädd för att dö och var övertygad om att han skulle dö inom de kommande 15 åren. Hans strategi blev att det är bättre att vara lagom nöjd/ missnöjd för då är inte fallet så stort när han skulle dö eller som han uttryckte det; - Plötslig död är inte problemet utan långsamt lidande innan döden är jag livrädd för.

Vi bygger upp egna strategier och vi bygger upp egna hinder som är sluga på många olika sätt, just för att förhindra att vi ska lyckas.Det finns till exempel de som inte kan se sig själv som vinnare eftersom det skulle vara svårt att hantera den uppmärksamhet det skulle innebära att vinna.

Vi skapar olika slags kontroller för att önskningar inte ska uppfyllas för vi har svårt för att hantera konsekvenserna av den önskan utifrån de olika typer av rädslor som vi går och bär på inom oss.

För min del var jag rädd för att bli ensam vilket gjorde att allt jag gjorde för att undvika att bli ensam ledde till att jag blev just, ensam.

Vilka hinder och strategier bygger du upp inom dig som kanske är orsaken till att det inte blir som du önskar?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948