Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 2 mars 2015

Sorg

Ett av avskeden kan vara sorg. Sorg efter en pappa som inte är eller varit närvarande eller en mamma som inte fanns där. Sorg efter en uppväxt som inte blev som vi hade önskat. Sorg att någon gått bort för tidigt eller bara det faktum att någon inte finns mer för mig själv. Sorgen kan formligen äta upp oss så livet inte längre får en mening. Vi själva bidrar till att vi till slut försvinner och lämnar avsked till andra som kommer att sakna oss. Sorg kan också vara att inte känna sig saknad och upplevelsen är att ingen, absolut ingen ser oss. 

Sorg kan vi alla vara fylld av på ett eller annat sätt, var och en. Det går alltid att definierad någon slags känsla som har ett sorg-inslag.

Sorg att förlora eller sorg att sakna något. Sorg att inte vara tillräcklig. Sorg att känna sig förminskad. Sorg att ha för lite eller ha för mycket, Sorg att inte kunna eller inte förstå. Sorg att ha blivit utsatt eller att utsätta. Sorg att inte ha ett arbete eller att arbeta för mycket. Sorg att vara för lång eller för kor, svar eller vit. Sorg att inte få till att gå ner i vikt eller träna.

Sorgen kan just vara detta att vi inte fått något eller att vi själva saknar den viljekraft som behövs för att gå vidare eller för att göra något som vi skulle vilja göra.

Ändå så är det så att vi sörjer något som vi egentligen haft redan från början men aldrig förstått. Vi sörjer det som finns utanför oss själva och där vi tror att till och med vår egen förmåga och viljekraft ligger där ute.

När sorgen är stor i oss kan det ibland vara bra att få hjälp att höja blicken och att se bortom det som är jag och bortom mina egna tankar om mig själv. Sorgen är något som är helt ok att leva ut och tillåta som en del av något annat men inte att fastna i. Väljer vi att fastna i sorgen så är det ett val som kräver ett nytt val för att kunna ta sig där ifrån. Sorgen är nämligen känslor byggda på tankar, tankar som får oss att bli sjuka. Tankar som förgiftar oss själva och vår tillvaro. Tankar som förgör och till och med förför oss att stanna kvar i. Tankar som tillåter oss att inte känna oss hela med den vi är utan vi behöver ha nått för att bli den vi var eller den vi aldrig fått vara.

Allt detta är en lögn. Sorgen är sann och en känsla av fler men att fortsätta att vara kvar i sorgen och mena att det finns en anledning till det, är en lögn. En lögn som vi gärna i tanken vill lura oss själva att tro är sann.

Vi är från början hela människor som känner känslor. Negativa känslor får oss tillfälligt ur den positiva balansen. Att stanna kvar i denna känsla allt för lång tid förgör oss utan anledning. Tror vi att vi har ett skäl till att vara kvar i sorgen så är det just för att sorgen har fått ett nytt syfte i oss och ger oss fördel.

Jag kan se att sorgen i mig fick mig på fall. Sorgen fick mig att göra konstiga val och tappa kraft som jag redan hade. Sorgen fick mig att jaga efter sådant som redan fanns i mig.

Det var när jag tog avsked från sorgen som mitt liv hittade nya vägar.

Kan du känna att du bär på något som skulle kunna uppfattas som sorg och som idag begränsar dig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948