Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 12 mars 2015

Våga vara profet

Våga tro. Våga tro på det du tror på. Våga stå för det du tror på. Våga göra det du tror på. Våga gå din egen väg. Våga gå mot det andra gör om det är din tro. Våga göra det andra inte gör om det är det du tror på. Våga vara du och på ditt sätt. 

Begär inte att andra ska tycka, tänka, känna och göra som du. Det räcker att du gör det om du tror på det. Det räcker gott och väl. Begär inte att andra ska gilla det du gör. Det räcker att du gillar det. 

Risken finns att vi blir tveksamma när andra inte följer med i vårt spår eller gillar det vi gör. Risken finns att andra kanske till och med ogillar eller förkastar det vi gör. 

Det är ok.

Så länge vi gör saker med rätt syfte och för att vi vill kan det aldrig bli fel. Så länge vi inte skadar andra utan bara tar risker själv kan det aldrig bli fel. 

När vi ändå blir tveksamma handlar det om oss själva. Då är det egenskaper i oss själva som får oss att tveka. Kommer vi att bli uttittade, hånade eller enbart utsatta och få stå ensamma. Kommer ingen att älska oss för det vi gör. 

Det finns alltid andra som tänker, känner och vill göra som du men de kanske inte finns i din närhet just då när du ser dig omkring. Står du kvar och tror på det du gör kommer nya människor att stå vid din sida. Nya människor som tror som du, på det som du tror på. Det viktigaste är att du vågar stå kvar och vänta tills de kommer. För de kommer. 

Våra gamla vänner blev vänner med oss när vi var på ett särskilt sätt och när vi gjorde på ett särskilt sätt. När vi själva byter riktning är det inte självklart att våra gamla vänner ska göra det samma eller hänger med i dina svängningar.

Jag vekar ibland och blir osäker. Jag får infall att göra det andra vill att jag ska göra eller som jag tror att de vill att jag ska göra. Det gör mig tveksam och jag blir än mer otydlig. Då blir inte jag det jag jag vill vara. I de stunderna behöver jag titta mer inåt än utåt.

Det går att bli profet i sitt eget land men det är svårt och kan ta mycket lång tid. Att söka sig till det land där andra tror på det du tror på kan vara enklare.

Vad tror du på och vågar du leva ut det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948