Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 2 april 2015

Vi skiljer oss inte åt

I ett samtal i går möte jag tre män. Alla hade något att tala om oberoende av den andra. Ingen visste vad den andra skulle ta upp. Allt efter som kvällen gick kom det fram att alla tre berörde samma ämne. Alla tre kunde också lära av varandra. Alla tre hade bra frågor att ställa till varandra, frågor som de hade svårt att ställa till sig själv. 

Ämnet denna gång handlade om rädslan av att bli avvisade, men från tre helt olika perspektiv. Rädslor som sedan skapade tre olika typer av strategier men som ledde till samma sak. Otydlighet, självuppoffrande och konflikt. 

Vi lärde oss alla något, samtidigt var det härligt att se att vi kan visa vägen genom att spegla och se likheter. 

Lärare och elev kan lätt uppfattas som om det finns någon som i sin profession vet mer än den andra. Låt oss skrota begreppen och mer tala om kunskap och erfarenhet som sådan. Alla har något att lära ut, det handlar mer om att hitta den om vill ha min kunskap. Denna kväll var det alla som lärde och alla som lärd ut. 

Det är ofta jag ser i samtalsgrupper hur lika problemställningar människor har. Det  gäller bara att ha ögonen öppna för att i olikheterna se likheterna. Källan i min egen vägledning för andra bygger mycket på mina egna erfarenheter.

Det finns mer som förenar oss än skiljer oss 
även fast vissa av oss vill tro det motsatta.

När jag vågar lyssna och öppna mina ögon
ser jag oftast en bit av mig själv. 

Har du haft möjlighet att se att något som tynger dig, saknar du egna frågor att ställa men det blir enkelt att ställa frågor till andra som möter liknande problematik?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948