Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 23 maj 2015

Avsked

I går slutade en viktig person för mig på sitt arbete. En människa som jag haft förmånen att arbeta med och att umgås med på arbetet. Det avskedet berör. Det kan vara ett avsked men givetvis också en början på något nytt. Just detta tror jag kan vara ett skäl till att jag känt mig lite allvarlig och berörd de senaste dagarna. 

Lämna har alltid varit någon slags sorg för mig. Kanske därför som jag har svårt för att slänga "bra att ha saker". Lämna har också varit delar av mitt liv. Lämna för att vänskap svalnat, lämna för att partnerrelationer tar slut, lämna för nya jobb, lämna i samband med att en utbildning tar slut, lämna för att mina barn tar egna vägar i livet. Jag lämnar något bakom mig. Andra lämnar mig bakom sig. Byta arbetskamrater och byta vänner. Avskeden har varit sorgliga, ilskna, besvikna och upprörande men också fyllda av kärlek och saknad. 

För mig har saknaden i min uppväxt lett till strategier i mitt vuxna liv som just handlat om en massa avsked och att lämna istället för att bli lämnad. 

Rädslan för att bli lämnad har lett till att jag lämnat. Rädslan för att känna sorg har lett till att jag skapat sorg. Rädslan för att bli utsatt har lett till att jag utsatt. Jag har skapat mängder av avsked samtidigt som avskedet varit det jag velat undvika. Jag har skapat uppmärksamhet genom mina avsked vilket har bekräftat mig.

En paradox men samtidigt mycket vanligt. Jag skapade "kontrollen" istället för att någon annan skulle svika genom att lämna genom sin kontroll. Uppmärksamhet har smärtat eftersom mina avsked samtidigt ibland skett på oärliga sätt. 

Alla former av avsked har något som berör mig. Jag kan också se detta i mina strategier hur jag arbetat hårt för att skapa relationer och för att upprätthålla relationer. Samtidigt som jag varit den som skapat avskeden. 

Livsstrategier har sin grund någonstans i historien. Då var de avgörande för överlevnaden. Många år senare har orsaken till att behöva kämpa för att överleva försvunnit men strategierna lever kvar. Vi präglas som väldigt unga och dessa överlevnadsstrategier kommer att följa oss resten av vårt liv. 

Hur gör man för att lösa detta?

Konsten i livet handlar inte om att ta bort en del av vår utvecklade personlighet utan konsten i livet handlar om att vara medveten om vilka egenskaper vi själva har och lära oss att förhålla oss till detta. Vända de negativa effekterna till positiva egenskaper. Acceptera att dessa egenskaper är en del av oss själva, på gott och på ont och på detractors sätt göra de val i livet som blir mer rätt för oss. 

Vi har alla skapat dessa olika typer av strategier. Jag skulle kunna skriva ner en mängd av dessa för min del och alla andra kan göra det samma. 

Kombinationen av egenskaper är hur stor som helst och orsakerna till dessa ännu fler. Grejen är att få grepp om sina egna egenskaper som just skapat mig och dig. Lära sig vilka strategier vi har var och en och vara uppmärksam på när dessa kliver in och agerar. Samtidigt vända de negativa krafterna i dessa strategier till positiva krafter. Det kanske låter konstigt men det går och är en av nycklarna för ett fortsatt framgångsrikt liv. Ett oerhört viktigt arbete. 

Vilka akilleshälar har du och hur kan du vända dessa till något positivt? 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948