Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 13 maj 2015

Känsloknappen

Det är inte självklart vad som är rätt och på vilka grunder vi bör agera. Låt mig ta några exempel.

Om du går in i en affär och tittar på en vara som kostar 2 900 och en likvärdig vara som är nedsatt till halva priset och kostar 2 900 kr. Den första varan har t.ex en finess som den andra saknar. Obetydlig, men den finns. Vilken vara väljer du? När du nu gör ditt val går du på känsla eller fakta? Troligen på känslan och den känslan att den ena varan faktiskt säljs så billigt som halva priset (även fast någon nu bedömt att värdet är just enbart 2 900 kr. Du gör en "vinst".

Inom finansbranschen, som handlar om att få en så bra avkastning som möjligt, finns liknande exempel. Känslan av stress för förlust kan få ödesdigra konsekvenser i en hoppande börs. Många säger att daglig bevakning leder i längden till dåliga känslostyrda beslut.

Besluten, som vi fattar bygger många gånger, kanske alltid på känsla men är det självklart bra?

Känslan bygger på tidigare erfarenheter, vad jag känner just när jag fattar mitt beslut styrt av hur jag har det just nu, om jag till exemplen är stressad, tidigare fattat ett dåligt eller bra beslut och känslan av upplevelse av de val jag har. 

Blir dessa beslut bra? De kan bli bra men också väldigt dåliga. Försäljning och marknadsföring bygger alla på denna grund, känslan av att vara lika glada som människan i reklamen eller till exempel känslan av att göra en bra affär.

I livet finns en risk att våra val sker på samma sätt. Vi tittar inte på fakta utan vi känner och fattar besluten utifrån känslan. Vi styrs av känslan. Besluten är inte rationellt grundade utan styrda av de känslor vi har. Vem vi blir kär i, vem vi skaffar barn med, var vi väljer att bo, vilket arbete vi tar, hur vi relaterar till våra barn, hur vi hanterar vänner och till exempel hur vi förhåller till oss själva. Utan känsloknappen intryckt uppfattar vi alla troligen oss själva som väldigt fina människor med både tillgångar och brister. Med känsloknappen intryckt dömer vi gärna ut oss själva och ser upp till andra.

Jag har haft en känsloknapp som varit allt för ofta intryckt samtidigt som jag har haft svårt för att visa de känslor jag haft. Många av mina beslut har varit känslostyrda och saknat balans mellan känslor, tankar och de handlingar jag senare gjort.

På vilket sätt styrs du av dina känslor? Är det bra för dig och fattar du bra beslut för dig själv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948