Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 4 maj 2015

Kontroll... inte

När vi känner oss styrda har vi gjort ett eget val. Vi har valt att lyssna på det som finns utanför oss själva. Allt vad som sker eller som vi tänker sker utanför oss själva låter vi oss styras av. Det styr vårt sätt att leva, andra val vi gör och även vad vi väljer att tänka om oss själva och om de val vi gör. Detta utanför är som en domare som likt en ägare av en marionett styr varje tanke, varje känsla och varje rörelse vi gör. Vi är ägda.

Men det finns en listig plan som låter detta ske. Det finns ett syfte. Syftet är så klart något som vi själva styr över. Syftet är att vi av någon anledning, någon gång i något sammanhang upplevde något som vi inte vill ska ske igen. Det kan vara vid ett tillfälle eller en kombination av tillfällen, som en del av vår uppväxt. Självkänslan har fått sig en rejäl käftsmäll och sådant gör ont. Bäst att passa sig så att det inte händer igen. 

Mina käftsmällar fick jag i min uppväxt. Självkänslan kom på sparlåga och jag byggde upp strategier mot allt. Rädslan att bli lämnad var överhängande och min strategi väl utvecklad för att detta inte skulle ske igen. Andra hade något som jag saknade. Andra kunde ge det jag själv aldrig skulle kunna få. Med andras hjälp skulle jag vara säker. Jag byggde upp måsten och kontroll. 

Det var bara en sak jag missade.

Min plan och mitt agerande skulle leda mig precis dit jag inte ville. Min plan skulle leda mig till den största av rädslor.

Hur kunde det bli så här? Hur var det möjligt att det som jag kämpade för att slippa få uppleva ledde mig dit jag inte ville vara?

Det fanns en lite bakplan, som jag själv inte var medveten om. Bakplanen som låg gömd i mitt undermedvetna. Jag hade ett ego som ville något annat. Det fanns en gömd plan som bekräftade det jag själv kände innerst inne och som jag sällan konkret kunde ta på, men som fanns där.

Bekräftelsen på att jag var ingen, skulle aldrig bli någon och mitt straff var att för alltid vara ensam.

Slugt låg detta nästan ohört i bakgrunden, lätt viskande. Allt jag gjorde ledde mig dit jag själv trodde jag inte ville komma, i mitt medvetande. Allt ledde mig sakta sakta till ensamhet. Min dominans, min självcentrering, min självspäkning, min ovilja att göra som andra ville, mitt sätt att själv sätta mig själv i centrum.

Allt jag gjorde för att slippa ledde mig närmare det jag inte ville.

Mitt undermedvetna hade en annan plan än mitt medvetna. Mitt undermedvetna vann.

Mitt arbete att ändra detta handlade om att förändra mitt undermedvetna så att det undermedvetna fortfarande fick vinna men med ett helt annat syfte.

Det finns en plan, som jag en gång i tiden fick hjälp med att lägga som skiljde sig avservärt från min egen medvetna plan.

Har du koll på ditt medvetna och ditt undermedvetna? Har du en plan som leder dig rätt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948