Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 11 maj 2015

Mina tankar och dolda känslor

Mina tankar om mig själv är de som förgör, förstör eller förför. Mina tankar om mig själv är de som lyfter, lär och lurar mig själv. Tankarna om mig själv är mitt val och det är jag själv som får ta konsekvenserna av de tankar jag väljer. 

Jag kan välja att ha osanna tankar genom att göra mig själv olycklig och eller genom att göra mig själv lycklig. Vad jag än väljer är det "hitta på tankar" och eftersom jag väljer kan det vara smartare att välja de tankar som gör mig lycklig. 

Vad jag än tänker är det tankar som kan vara sanna eller kan vara osanna. Jag kommer aldrig att veta detta så jag behöver vara på min vakt. Särskilt om det är tankar som är negativa för mig. 

De tankar som jag bär på och väljer att spara är antingen tankar som jag själv valt att skapa eller andras tankar som andra sagt till mig som jag valt att ta in i mina tankar. 

Tankarna jag väljer att tänka påverkar mina känslor. Positiva tankar ger mig positiva känslor som gör att jag kan känna mig glad, upprymd, inspirerad, sprallig och kärleksfull. Negativa tankar ger mig negativa känslor som gör att jag kan känna mig ledsen, värdelös, rädd, skräckslagen eller kanske djupt deprimerad.

Vill jag förändra mina känslor behöver jag alltså förändra mina tankar.  

När jag har personliga problem är det egentligen ganska enkelt att lösa problemet. Lösningen ligger nämligen i att ändra mina egna tankar. 

Då kan man ju generellt tänka att det är enkelt att ändra något som är negativt genom att ändra tanken till en positiv tanke och i och med det är frågan löst. Ja visst sanningen ligger just i att göra det på detta sätt. Svårigheten är bara att komma dit och att också känna att det är den efterföljande positiva känslan jag får av min tanke. Känner jag inte det jag tänker så är jag inte övertygad i min positiva tanke och ingen förändring kommer att ske eftersom känslan äger det slutliga svaret. 

Frågan är alltså att få tanken och känslan att harmonisera. 

Det finns olika sätt att arbeta med just detta. 

Jag tänkte känslor och hade samtidigt känslor inne i mig dolt som på ett avgörande sätt styrde mina val. Jag fann också vägen till en lösning genom verktyg, medvetenhet och rutiner. 

Vad stämmer för dig, ser du livet som enkelt att leva eller komplicerat? Är svaret komplicerat kan just detta med harmonisering mellan känslor och tankar vara en del av din lösning.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948