Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 17 maj 2015

Stressledarskap

Det finns egentligen inget som heter stress. Definitionen är enbart en reaktion i kroppen. Vi kan få en ökad puls och vi skapar ämnen i kroppen för att attackera eller fly. Så har vi gjort i alla tider. Det är normala reaktioner för att hantera livet, speciellt i fara. Stress är något nypåfunnet. Vi varken slåss eller flyr vi är kvar i en situation som skapat kemiska reaktioner men vi gör inget åt det. Vi är kvar med dessa ämnen och fortsätter att få fysiska reaktioner. Varken flyr eller fäktar.

Stress handlar om att vi inte har tagit till oss kunskapen att leda oss själva. Vi vet inte hur man gör. Det är inte det som orsakar stressen som är problemet utan det är att vi inte vet hur vi ska hantera livet som orsakar påslag av stress eller vad vi vill kalla det. 

Det är inte jobbet, barnen eller livspusslet det handlar om. Det är inte uppväxten eller oron för framtiden. Vi vet bara inte hur vi ska göra när vi får andrenslinpåslag men utan att agera. 

Stress är en känsla som är självpåtagen för att vi inget gör åt det som verkar ske. Stress är en överkokning. När det kokar tar vi bort kastrullen från plattan.

Livet sker inte bara genom en olycka utan vi behöver veta hur vi ska köra livet. Många av oss som inte kan hantera stress vet inte hur det är att köra sitt eget liv. Vi kör över andra, vi kör i diket, vi kör mot rött, vi kör utan att knappt ha något bränsle, vi kör utan att veta var vi ska och vi kör från något som vi vill till. Vi vet inte hur man lagar livet och vi vet inte vilket underhåll som behöver göras. 

Det är klart att det blir saker som blir fel och stress är en sådan reaktion som föraren till livet inte vet vad det betyder och vad man ska göra. Röd signal betyder ofta stopp och gör något. 

Stressledarskap innebär alltid att jag leder mig fel. Stress är enbart avgaser som vi inte vill ha i kupén. Dessa ska bort. 

Hur hanterar du ditt liv, är det genom stressledarskap? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948