Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 6 maj 2015

Tyst!!

Var bara tyst. Säg inget. Försök inte ens. Var bara tyst och lyssna. Lyssna och du kanske kommer att höra något. Lyssna och det kanske kommer att finnas en chans för dig att höra någon annan säga något. Någon annan än du själv. Någon annans tankar och känslor utan att du är där och stör. Utan att du är där och tar över och mer fokuserar på vad du ska säga och vad du har att komma med. 

Var bara tyst. 

Det finns en chans, den kanske är liten, men det finns en chans att andra inte givit upp utan de fortfarande är beredda att berätta något genuint för dig som du inte fått höra förut.

Ofta har vi alldeles för mycket att säga och alldeles för lite intresse att lyssna på andra. Lyssna på någon annan och höra sådant som Google och Wikipedia aldrig kan berätta. Höra någon berätta om deras egna tankar och deras egna känslor. Lyssna på deras erfarenheter och hur de ser på livet. Deras liv och deras liv i gemenskap med andra. Det finns en källa betydligt mycket större än du någonsin anar. En källa fylld av rikedomar som också är en del av det som formar denna värld. 

När vi börjar lyssna finns en chans att vi kan börja lära oss något nytt. Det finns då en chans att vi kanske rent av kan börja lära oss lite mer om oss själva. 

Att vara intresserad och närvarande i mötet skapar ett möte som är något helt annat. 

Hur stod andra ut och än idag ibland kan jag känna och bli förvånad över hur andra står ut när jag är för mycket i mig själv och inte lyssnar. Risken som jag tagit länge är att de slutar lyssna. 

Ibland får jag bevis och det blir tydligt, det är i mitt samtal med andra som terapeut. När jag fokuserar på att lyssna blir det ett helt annat resultat. När jag är genuint närvarande blir också effekterna precis på det sätt det ska vara. 

Har du svårt för att lyssna? Tänk efter nu!  När valde du att lyssna på andras tankar och känslor och på deras historia utan att bli avbruten av dig? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948