Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 18 maj 2015

Vilken gud

Det finns en tendens när vi söker, vad det än är vi söker, att vi övertolkar det vi ser, andra gör eller det vi hör. Vi lägger in våra värderingar för att få det som sker att stämmer överens med vår egen bild. Oftast är det de antaganden vi gör som vi vill ska överensstämma med de "sanningar" vi själva skapat. Det handlar inte om bevis. Det handlar inte om upptäckter utan rena tolkningar.

Vi gör det ofta när vi vill få bekräftat något som vi redan tror att vi vet. Resultaten är sällan överraskningar. Vi låter oss ledas till de "bevis" vi vill ha för att få de svar vi vill ha. Det finns en mängd berättelser om detta både inom psykologin och rättspsykologin. Vi övertygar oss själva, på ett sätt så att vi själva tror att det är korrekt. 

Vi selekterat det vi läser och det vi hör. Vi sorterar ut och bygger upp vår egen sanning. Facebook är fyllt av detta. Påståenden och kommentarer blir sanningar och upprör. Vi vädrar luft som bakterien i ett slutet smutsigt sår. Chansen till förökning är enorm. På samma sätt blir det tydligt i media när det gäller hur framgångsrik ett parti är eller inte. Smutsiga artiklar och upplyftande artiklar med beröm, allt är strategiska val av medierna för att få oss i en bestämd riktning. Vi ska tycka svart eller vitt och detta fylls sociala medier med som om det var sanningar. När vi vet vilken tidning en artikel kommer ifrån kan vi sortera upp informationen beroende på vilken färg tidningen har. När det gäller sociala medier blir det svårare. Ibland kanske det enklaste är att byta facebook vänner.

När vi söker svar i livet. Varför hände detta och varför var mamma eller pappa som dom var och varför varför varför. Då kommer vi aldrig att få ett svar inte ens i närheten av en sanning. Vi får komma på svaret själv. Minsta lilla signal, ett foto, en hand, ett kort, något vi gjorde tillsammans får oss att tolka att vi var älskade eller motsatsen. Minnena kan bli förödande eller lyfta oss till skyarna. Minsta lilla signal bekräftar det vi själva vill få bekräftat. En guldgruva för en PR- byrå.

Sanningar om att vi är värdelösa eller sanningar om att vi är guds bästa barn. Inget är sant. Det är enbart en illusion. Inget av andras kommentarer eller andras handlingar mot oss definierar oss. Det är enbart vi själva som kan göra detta. Enbart vi själva. Det är vi som får leva med detta och det är vi själva som behöver sortera de sanningar vi mår bra av och de sanningar vi inte mår bra av. Bara vi själva är klar över syftena med att ta fram sanningar om oss som inte förgöra oss.

Samtalsterapeuten, psykologen, drömtydaren, mediet eller vilka egenskaper den du söker hjälp hos än har som profession är det alltid du själv som behöver hitta ett sätt att definiera dig själv. Sök hjälp när du behöver får rätsida på dig själv men kom ihåg, varför du söker hjälp är för att du valt att definiera dig på ett sätt och att vägen därifrån är att du behöver hitta andra sätt att definiera dig. På vilket sätt detta än sker har egentligen ingen betydelse så länge du kommer i hamn och kan sluta att leta.

Välj att hitta din "sanning" som du är komfortabel med och som du känner gör dig gott. Guds barn, AA, transformation, auraskådning, bli spådd, tillbe någon gud, tro på grannen eller en vän, vad det än är så är det viktigt att du finner dig själv. Den enda som kan finna dig själv och hitta svaren är du själv, men ibland med vägledning av andra. 

"Du ska inga andra gudar hava jämte dig" menas att du ska se upp till dig själv och finna dina svar som definierar dig själv och som inte är utanför dig själv. Allt annat skapar beroende som vi tyvärr inte har kontroll över. Dessa gudar kan överge dig.

Jag hade "bekräftelsen" som en sanning och den som jag hade kontroll över, trodde jag. Den guden svek mig och förgjorde mig nästan. Guden var ett monster jag trodde skulle mildra min smärta.

Vilken gud har du vid din sida?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948