Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 23 juni 2015

Jag skapar konflikterna

Vilka konflikter vi än har så skapar vi dessa själva. Bara att säga det känns som en befrielse för skapar jag det själv kan jag också se till att det inte skapas.

Hur vi har det i relationer med våra barn, partners och på arbetet. Vad vi blir rädd för. Vad vi blir arga för. Allt som skapar konflikter har vi själva skapat. 

I det vi gör och i det vi tänker skapar känslor som för oss längre bort från oss själva eller närmare. Det vi fokuserar på för oss i den riktning vi själva valt. Fokuserar jag till vänster förs jag åt vänster och fokuserar jag åt höger förs jag åt höger. 

Inga konflikter sker om jag inte är en del av det. 

Hm detta lät svårt och för enkelt. Det finns saker som jag inte kan styra, tänker någon. Fundera ett tag på en konflikt och din del i det. Snabbt kommer du att inse att det blir en konflikten eller en möjlighet för dig. De flesta konflikter har sitt direkta ursprung i oss själva. 

För de flesta skapas konflikter varje dag i olika storlekar och mängd. Vi har en massa åsikter och vi hittar olika sätt att tala om det eller så håller vi det inom oss tills vi själva spricker av ilska. Konsekvenser som vi kanske inte från början tänkt oss. 

Jag gick hem igår, det tar ungefär en timme. Jag möter en massa människor och jag ser en massa som händer under den timmen. Det handlar om hur folk kör, cyklar och går. Det handlar om människor som talar högt i sina telefoner eller röker och släpper sin fimp på marken. Det handlar om tycke och smak. Det handlar om en jäkla massa egna åsikter om allt. Bara tanken att det är långt hem, skapar en konflikt. Allt far som ett virrvarr i mitt huvud och många saker har med konflikt att göra. Fokuset ligger sällan på hur tacksam jag är, om jag inte själv styr mig dit medvetet. det är som hjärnan hellre söker sig till det dåliga än att söka sig till det goda och fantastiska. Det blir lite som nyheterna på tv som enbart eller nästan alltid talar om nyheter som varit hemska.

Om jag för en dag inte skulle tänka konflikt alls utan istället acceptera det som sker och vara tacksam för det som händer och det jag har, kommer även dagen att se annorlunda ut.

Jag styr mig själv till konflikt av olika anledningar. Det kan handla om att jag känner igen det som sker. Det kan handla om att jag själv gör precis så som andra gör som jag inte tycker om. Det kan handla om att jag trivs bättre i kaoset än i det goda. Det kan handla om att själv bli bekräftad. Det kan handla om min egen syn på mig själv att jag till exempel är väldigt sträng mot mig själv om vad som är ok eller inte. Det kan handla om ren kontroll.

Mycket av det som skapar konflikten bär jag med mig från min egen historia. Från det jag var mycket liten eller upplevelser jag haft under livet. En sak är säker, konflikten uppstår definitivt inte när den sker utan det blir oftast en spegel av det som har skett.

Hur mycket bidrar du själv till dina egna konflikter?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948