Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 21 juni 2015

Mitt val

Jag kan välja att le eller vara sur. Jag kan välja att fokusera nu eller vila i historien. Jag kan välja att se det färgrika eller det som är grått. Jag kan välja att irritera mig på det som sker eller accepter det som sker. Jag kan välja att vara snål och se vad saker kostar mig eller se möjligheten att få bjuda. Jag kan välja att se vad jag har istället för att se vad jag saknar. Jag kan välja att göra det bästa av det jag har istället för att önska det jag aldrig kan få. Jag kan välja att ta strid eller välja att acceptera att var och en tycker olika. Jag kan välja att irritera mig på andras beteenden eller ta hand om mina egna. Jag kan välja att titta på mina egna misstag istället för att peka på andras. Jag kan välja att ångra det jag gjort eller se att varje misstag lär mig något nytt. Jag kan välja att göra samma fel åter igen eller redan efter andra gången ändra mitt beteende. Jag kan välja att vara tacksam och uppskatta det som finns runt mig eller sakna det jag inte tror jag ser. Jag kan välja att njuta av att jag är den jag är eller önska jag var någon annan. Jag kan välja att tro att jag saknar allt eller välja att inse att det var en lögn. 

Det första steget ligger alltid i att acceptera. Detta kan aldrig påpekas för lite. Utan accept kommer vi aldrig vidare och väljer då att stanna kvar i det som varit och det som sker. Accept skapar det avstamp som krävs för att ta nästa steg. Ta steget att göra ett nytt val. Nytt val som handlar om på vilket sätt jag vill förhålla mig till det som skett eller sker. Valet är avgörande för mig själv eftersom valet avgör graden av mitt lidande eller graden av min tacksamhet.

När jag lyckas att vända varje situation från lidande till tacksamhet har jag samtidigt gjort valet att inte längre lida. När jag kan välja att se att livet är ett lärande har jag också valt livet istället för lidandet. 

I allt som sker. I allt andra gör mot mig. I allt jag gör mot andra finns min del och mina val. Jag är aldrig utan delaktighet. Antingen deltar jag genom min direkta handling, vilket väldigt ofta sker genom att jag gör mina tidiga val som får konsekvenser. Eller så deltar jag genom mina senare val som en reaktion på det som sker. Jag har alltid del i mitt eget lidande. 

Så jag väljer att lära eller att lida. Jag väljer tacksamhet eller att lida. Jag väljer reflektion eller att lida. Jag väljer självinsikt eller att lida. Vad jag än väljer får det effekter så frågan är mer vilken effekt vill jag ha. 

Samtidigt är jag bara en människa och ibland, trots kunskap, blir valet svårt. Jag inser ibland konsekvenserna men har svårt att göra det bästa valet för mig själv. Gamla inkörda strategier. Gamla rädslor. Gamla avvikande tryggheter som till exempel kaos. Allt har en förmåga att styra mig på villovägar längre bort från mitt genuina jag. 

Genom att inse att vi har ett val ökar också möjligheten att vi kan förändra vår egen situationen oavsett vilken den än är. 

Vi äger vårt eget liv. 

Jag har i stunder gjort väldigt konstiga val men min insikt om att jag var delaktig och att jag gjorde mitt bästa fick mig att se vägen därifrån. 

Kan du se att du har ett val? Kan du se vilka val du gör? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948