Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 20 juni 2015

Olika

Jag gör på ett sätt. Du gör på ett annat sätt. Vi är olika. Vi tänker olika och vi känner olika. Vi ser ut på olika sätt. Vi är olika. Det handlar minst om språk, sexualitet och hudfärg. 

Vi bygger upp vår olikhet på minnen, kultur och erfarenhet. Vi tar till oss olika beteenden utifrån hur vi lärt oss att andra gör men skapar också över tid egna beteenden och egenheter som andra tar efter, ogillar eller gillar. 

Vissa av oss fogar oss i allt andra gör. Andra får andra att foga sig i det de gör. Vi styr medvetet och omedvetet. Direkt eller indirekt. Allt för att vi en gång i tiden lärt oss att det är framgångsrikt. Kanske inte i dag men en gång i tiden. Ändå fortsätter vi. Beteendena och olikheterna är en del av oss. En del av vår karaktär. 

Varje ny dag kommer och skapar förutsättningar att till hundra procent kunna förändras på ett nytt sätt. Vi kan ändra på allt, ändå kliver vi på i samma fotspår. Det är så mycket som är så djupt rotat i oss och bara finns där som om det aldrig skulle kunna gå att ändra på. 

Så länge våra konsekvenser av våra beteenden inte är tillräckligt negativa kommer inget att ske. Vi kommer att tänka på samma sätt. Göra på samma sätt och känna på samma sätt. Vi kanske till och med har fördelar av våra lite speciella och egna beteenden. 

Men så händer något. Helt plötsligt börjar konsekvenserna göra tillräckligt ont eller bli outhärdligt. Det kanske händer helt plötsligt. Någon annan skapar kontroll genom att fatta ett beslut som går precis tvärt emot vad jag själv hade "planerat". För det är precis så vi gör, vi lägger planer och vi agerar utifrån strategier, små som stora utifrån hur vi själva ser på omvärlden. 

För vi är olika. Med olika erfarenheter och olika beteende. Olika överallt egentligen eftersom vi är individer, inget annat. Vi är individer som har erfarenheter som speglas genom det vi gör eller inte gör. 

Ingen är den andra lika även fast vi ibland tror att det skulle vara så. Vi bygger gränser och vi hävdar nationalitet i tron att det finns något som är lika. 

Men vi är individer som har erfarenhet. Du är du och jag är jag. 

Så länge vi inte har en öppen famn mot allt detta kommer det att leda till vår egen undergång på ett eller annat sätt. 

Att acceptera att livet och vi alla är på detta sätt skapa en första förutsättning till något annat.

Hur öppen är du egentligen till olika? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948