Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 29 juni 2015

Urminnes levnadsregler

Hur skulle bra levnadsregler kunna se ut? Så här som det är skrivet kanske?:

1. Du skall inte se upp till andra och tro att de är bättre än du själv. 

2. Du skall inte missbruka ditt eget namn och rykte för du kommer själv bli drabbad och få lida för detta under lång tid. 

3. Tänk på att vila så att du hittar ny kraft. 

4. Hedra dina föräldrar som från början är dina förebilder då kommer det att gå bra för dig och du kommer att leva lycklig länge.

5. Du skall inte skada andra.

6. Du skall vara ärlig mot dig själv och andra.

7. Du skall ta hand om det som är ditt eget. Andra får ta hand om det som är deras eget. 

8. Tala sanning både i dina tankar och till andra. 

9. Var inte avundsjuk.

10. Uppskatta det du själv har och bry dig inte om det andra har. 

Hur känns dessa levnadsregler? Regler som du kan tänka dig att leva efter? Jag tycker att de är intressant och stämmer till viss del bra överens med mitt synsätt och verktyg för att hitta ett bra sätt att leva. 

Dessa regler är egentligen en tolkning och en omskrivning jag gjort av Guds tio budord. Det handlar således om regler som andra tänkt ut som kan vara bra att ta till sig för att ha en bra balans i livet. 

Många har tänkt bra saker i urminnes tider och många kloka regler har skapats som vi försöker leva efter idag eller som vi helt glömt bort. Reglerna dyker också upp som verktyg från någon klok människa, samtalsterapeut eller kanske en psykolog. 

Vi har mycket att lära av andra och oss själva som vi ibland glömmer bort. Det ska hela tiden vara nya saker, nya uttryck och nya begrepp men mycket av detta är mycket gammalt men förpackat på ett nytt sätt. 

Den största lärdomen är den vi lär oss själva varje dag. Jag inser det sedan många år tillbaka hur mycket jag lärt mig i mina misslyckanden. 

Vad har du lärt dig? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948