Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 23 juli 2015

Ändra på andra

I en relation, med kompisar, i ett möte när syftena och förutsättningarna för mötet överensstämmer blir det ofta ett bra möte och en bra relation. Det saknas något dolt och därför blir relationen öppen och mer förutsättningslös för båda parter. Det finns ingen anledning till att misstänka dolda syften eller avsikter. Sådant märks oftast till slut på ett eller annat sätt.  

Men så fort jag själv eller den jag möter eller har relation med har andra dolda syften märks detta oftast direkt. Om jag själv har det blir det jag säger eller gör otydligt eller mindre övertygande. Jag agerar på ett oärligt sätt som förr eller senare kommer att avslöjas. 

Märker jag detta hos den andra att det kan vara oklara eller dolda syften behöver jag själv fundera över hur jag vill förhålla mig till det. 

Det är lätt i dessa stunder att bli osäker och vilja avslöja den andras egentlig syfte. Både för att det gör mig själv osäker men också för att bli klar över om syftena är öppna och förutsättningslösa eller dolda och riktade. 

Allt detta är givetvis sådant som enbart pågår i mitt eget huvud. Så länge det är misstankar och gissningar så har jag egentligen ingen aning. I slutändan handlar detta om tillit till den andra men också givetvis förutsättningarna för att andra ska kunna ha tillit till mig. 

Skit in skit ut. Det är en grundad regel. Mitt ansvar är att ta hand om det jag tänker och känner och ta konsekvenserna av det som jag gör så att gott in blir gott ut. Andra kan göra andra val och i det läget är det viktigt att jag tar konsekvenserna av det så att skit utanför mig själv ändå blir gott för min egen del vilket skulle kunna sammanfattas i att andras skit behöver inte bli min skit.

Jag har alltid möjlighet att göra mina egna val oavsett vilka val andra gör. Det är det som är så fantastiskt. Ingen behöver tycka, tänka, känna eller handla som mig utan det är enbart min ensak. När jag gör som jag vill och är ärlig mot mig själv i dessa val kan det inte bli fel. Det blir en intekonflikt.

Brukar du vilja ändra på andra? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948