Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 3 juli 2015

Min knutna näve

Våld är aldrig ok. Övergrepp är aldrig ok. Hårda ord mot någon är inte ok. Bli utnyttjad är inte ok. Bli påhoppad är inte ok. Förtala någon annan är inte ok. Utsätta andra för det de inte vill bli utsatt för är inte ok. Allt som jag på något sätt gör mot någon annan som den andra känner sig utsatt av är inte ok. Alla tankar av aggression i mig själv mot mig själv och andra är inte ok.

Det som inte sker med kärlek är inte ok. 

Varför det då kan du undra. - Han eller hon gjorde ju så mot mig och jag blev ju kränkt!?

Kanske det men ger det dig rätt att göra på samma sätt tillbaka? Ger det dig rätt att inte göra saker med kärlek? Du startar ett krig! 

Bara för att vi har det jobbigt på jobbet eller att vi blir kränkta på något sätt ger det oss inte rätt till något! Bara för att någon är på ett kränkande sätt mot oss ger det inte oss rätt till samma tillbaka. Bara för att vi på något sätt blir utsatta ger det inte oss rätt att kränka oss själva, vilket precis är det vi gör genom att inte agera i kärlek. 

Allt som ageras i ilska får påverkan på oss själva. Tillfälligt kan det vara befriande men i längden adderar vi beteenden som vi egentligen inte vill ha. Det skapar spänningar i vår kropp som gör oss sjuka.

Däremot att vara tydlig med vad vi inte vill och vad vi vill och att vi talar om det till vår omgivning är en annan sak. 

Handlingar som har sin grund i kärlek hjälper oss själva att läka. Handlingar som ökar aggressionen i oss låser in oss i icke kärleksfulla handlingar. Han hade rätt, när någon slår dig vänd andra kinden till. Du vinner alltid även fast du inte tror det.

Vi går alla med oförrätter och knutna nävar i fickan. Vi går alla med lagrade aggressioner och en historia som vilar kvar. Skillnaden är mer hur vi hanterar det. Bara att våga plocka upp den knutna näve ur fickan är ett steg till att öppna handen. Bara att tala om ens egna  aggressioner är steget därifrån.

Hur ser din knutna näve ut?






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948