Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 17 juli 2015

Myran och grenen

I en skog i en glänta mot söder där fanns en oerhört fin plats mot ett trä för att bygga ett bo. En stack för familjen Myrman. Det var många som skulle bo där och det var verkligen viktigt med att det var varmt och sol så att det gick att hålla en jämn temperatur. Familjen skulle kunna trivas och mor i huset skulle kunna få de allra bästa förutsättningarna för att producera fler till familjen. 

Myran som var en drönare hade nu funnit den perfekta platsen och allt arbete kunde börja. Det tog 3 månader att bygga stacken som efter allt slit för arbetarna, stod klar. Temperaturen var perfekt och platsen den bästa man kunde tänka sig. 

Nu satte ett febrilt arbete igång för att få till en massa nya invånare till stacken. Drottningen (myrmamman) formligen jäste av nya myrägg som pluppades ut och de fick precis den omvårdnaden de behövde. Temperaturen var perfekt för att få till en stor myrfamilj för Myrman. 

Så kom den där dagen när det började blåsa kraftigt. Så kraftigt att en väldigt stor gren rasade ner över myrstacken. Allt kom i skugga och temperaturen sjönk i stacken. Halva stacken var förstörd och det var nu stor risk att alla äggen skulle förstöras. Nya ägg gick inte att skapas innan vintern. 

Myran som ofta var en klok tänkande myra satte sig ner för att tänka. De andra arbetsmyrorna bara jobbade. 

Det skulle bli ett nästan omöjligt arbete att bygga en ny stack innan vintern och då skulle alla ägg gå förlorade. Det verkade som allt var kört.  

Myran tänkte tvärt om. I problemet finns också lösningen. Nu var det så att grenen låg där. Det var bara att acceptera det. Vad är nackdelen med det? Jo det förstod alla. Men vad är fördelen? Jo fördelen är att den cellulosa som finns i grenen kan lösas upp för att mata svamparna myrorna har i boet som ger myrorna den lättare söta maten. Helt plötsligt fick samhället närhet till cellulosa och det  handlade nu om att bygga in grenen i boet inte bygga bort. På detta sätt skapades ur svårigheten en enkelhet. 

I varje problem vi möts av finns det nackdelar men också fördelar. Det är oftast därför det blir ett problem för oss att vi också har fördelar i det som sker. Fördelarna är oftast mer dolda än nackdelarna. Men de finns. Hade de inte funnits hade vårt problem för länge sedan varit löst. 

I problemet finns också vår lösning. Inte självklart synlig utan det krävs ett arbete och det krävs ett nytt sätt att tänka för att se lösningen. Men den finns där. Det gäller bara att tänka på ett annat sätt. 

I en karaktär av dominans finns kunskaper om att leda. I karaktärer av underkastelse finns kunskap om att kunna lyssna. För en människa som bara ser till andras behov finns en förmåga till lyhördhet. 

I allt ont finns det något som är gott. Konsten är att kunna se detta och använda den goda sidan av samma myntet. Detta finns att se i allt.Sjukdomar, krig, svek, bråk, förtryck, brott ja allt. Det är inte alltid lätt att se det men det finns där.  

Kan du se hos dig att det finns problem som du har eller sätt som du är på som både kan vara negativt men också ha något positivt i sig? Om inte, ta dig en ytterligare funderare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948