Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 25 juli 2015

Välja vs välja att inte välja

Vi väljer det liv vi vill leva. Detta är något som är avgörande och viktigt att ständigt påpeka. Det är mina val som skapar mitt liv. 

När jag väljer att flytta över ansvaret för mitt eget liv till någon annan eller något annat tappar jag i samma stund möjligheten att själv äga frågan. Jag har då överlåtit ansvaret utanför mig själv. Enda chansen att påverka mitt eget liv är att återta makten över mitt eget liv genom att inse att jag själv helt och hållet alltid har ägt, äger och att jag alltid kommer att äga ansvaret helt själv. Vem skulle annars göra det? 

Jag kan t.ex välja att observera vad andra gör och se hur andra har det på Facebook och bli avundsjuk på andras liv eller så kan jag välja att delta genom att vara aktiv, ta initiativ och delta i det jag vill delta i. Jag blir en del av att delta i stället för en del i observerandet. Jag kan välja att vänta på att andra ska höra av sig till mig och under tiden uppleva att jag är ensam eller så kan jag välja att höra av mig till andra och föreslå eller bjuda in till en träff. Mitt liv har alltid och kommer alltid att styras av mig själv i förhållande till det som sker. Jag har alltid ett val. Alltid. Jag väljer att äga eller låta någon annan äga. Jag må vara sjuk, fattig, orkeslös eller något annat. Jag kan förbanna det eller så kan jag välja att förhålla mig till det på annat sätt.

Jag behöver accepter det som är och utifrån det besluta hur jag vill ha det. Inget är fel och inget är rätt för det är bara jag själv som får ta konsekvenserna av allt som ser. 

Det låter kanske både självklart och som att öppna en redan öppen dörr men ändå är detta avgörande och viktigt. Jag behöver säga det till mig själv och jag skriver det här. Acceptera, göra mina val och göra det jag valt. Egentligen är det precis så jag gjort hela mitt liv, du med, skillnaden är bara det att sedan ett antal år tillbaka är jag också medveten om det, kanske du med. 

Var befinner du dig i denna medvetenhet? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948