Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 10 augusti 2015

Allt kan upprepas till en sanning

Det är just det som är knepet. Allt går att göra till en sannings om du kan tror på det, att det går. Allt går att mata sig med, sådant som blir dåligt för oss, vilket vi har lättare att tro på och så allt som är bra för dig vilket är lika lätt bara man vet hur man gör. Allt handlar om att skapa rutiner och vanor. Av någon anledning har vi lättare för att skapa de dåliga vanorna och att tro på allt negativt och dåligt som kommer till oss. Troligen är detta lättare  för att vi får en belöning av att tycka det, en belöning i hjärnan som en bekräftelse. Det kan vara så att om vi det minsta matats med sådant som är negativt i uppväxten triggas vi av detta senare och då blir det också lättare att tro på de negativa sanningarna.

Som en läsare påpekade i förra blogginlägget så kan vi alltså också mata oss med positiva sanningar. Det är bara att göra det. Genom att varje dag säga att allt är bra så blir det bra, kort sagt. Lite som uttrycket "fake it until you make it". Vi kan välja att säga att idag var en dålig dag. Då blir dagen dålig. Vi kan också välja att säga att idag var det bra att...,  idag är jag tacksam därför att... och jag är stolt över mig själv därför att...

Det finns alltid något under dagen som var bra. Det finns alltid något under dagen som jag kan vara tacksam för. Det finns alltid något som jag är stolt över när det gäller mig själva. Det finns alltid något att säga och desto oftare vi säger det desto mer hittar vi. Allt är en vana och allt är rutiner. 

Att vara positiv låter som en klyscha och kan vara en dålig tröst för den som inte är det. Men det finns något gott i det bara man får hjälp att komma dit, om det känna svårt att krysta fram det. Bara att någon säger, var positiv, kan ibland rent av kännas som ett slag i ansiktet. Men ändå är det ett förbaskat bra råd. 

Jag har fått arbeta hårt med att välja att se positivt på allt som sker. Jag har varit full av negativa tankar, negativa bistra utseenden och uttryck och en evig klagan. Idag lägger jag märke till att många fokuserar på just det negativa och många ställer sig gärna och sjunger i kör hur illa allt är. Det är sällan människor ställer sig tillsammans och säger fy hundan va bra jag har det och fy katten vad allt är härligt. 

Ändå är det just det sista som hjälper oss i livet att må bra. Att fokusera på det som  ändå i allt är bra och positivt. Då skapar vi själva värden för att vilja leva vidare och  för att ha ett bra liv.

Vi kan också påverka vår kropp att känna det positiva. En kund till mig hade gått en skratt terapi och kom med följande tips. Om du känner dig nere och mindre glad. Stoppa en penna i mungiporna, på bredden. Känslan som uppstår är glad. Munnen rör sig automatiskt i en position av att känna sig glad och hjärnan känner igen denna muskelrörelse. Bra tips! Bara genom att höja på ögonbrynen, när vi möter människor skapa bra kontakt och relation. Vi visar att vi är öppna. Samma är det att våga se människor i ögonen visar på självsäkerhet och bra självkänsla. Kombinationen är oslagbar.

Så rådet är enkelt. Vill du var glad se till att vara glad. Knepet är sedan att skapa rutiner så du matar dig med detta varje dag. Detta är också en del av det som jag gör när jag arbetar med mina kunder eftersom vi har kontakt med varandra varje dag. Vi skapar rutiner som motsvarar att borsta tänderna varje dag. Vi borstar istället hjärnan varje dag så att den blir ren och klar för en ny dag. Upprepa, upprepa och upprepa.

Hur gör du för att ha en positiv inställning i ditt liv? 


 

2 kommentarer:

  1. Det är mycket intressant det som du har skrivit !!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du tycker det. På vilket sätt tycker du det är intressant. Berätta gärna. / Johan

      Radera

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948