Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 12 augusti 2015

Målet och vägen dit

Vi är en del. Vi är en del av något mer. Vi är en del av något större. Utan oss är det större inget. Utan resan når vi inte målet. Utan det första steget startar aldrig vår vandring. 

Min gamla morbror ligger sjuk på ett sjukhus just nu och har det tufft. Trots sitt tillstånd så är han väldigt kommunikativ och har alltid varit. Han mötte en städerska där och hon berättade vad hon arbetade med men hon förminskade sitt arbete. Direkt var morbror där och sa att du ska vara stolt över ditt arbete, utan dig kan läkarna inte hjälpa oss patienter. Ett sjukhus måste vara rent, du är en bricka i helheten. En klocka fungerar inte om inte minsta skruv finns på plats. 

Så här är det med allt. Alla bidrar med sin del. Ett hus blir inte byggt bara för en arkitekt ritat det. En bild rullar inte på gatan om det inte finns någon som är i våra gruvor och tar upp järnmalmen. Vi i Sverige kan inte leva med den standard vi gör om inte de som ännu inte blivit invandrare jobbar och sliter. Det senare är en global orättvisa som vi får ta mer om en annan gång. Alla är vi delar av denna jord och alla behöver göra sin del för att jorden ska fortsätta att vara en plats för oss alla. Minsta lilla skräp jag kastar bidrar till att jorden inte klarar sig i det långa loppet.

Så du behövs och jag behövs. Vi alla behövs.

När vi fokuserar på ett mål blir det tydligt vad vi vill. Vet ser målet framför oss och vi kan nästan ta på resultatet. När målfokuseringen blir så stark finns en risk att vi inte kan fokusera på vägen dit. Målet kommer aldrig att nås om vi inte samtidigt fokuserar och njuter av arbetet för att komma dit. Vägen är nog så viktig som målet. Hur jag tar hand om mig för att klara av att ta mig till målet. Hur jag hittar del mål. Hur jag finner lust och glädje i att gå vägen fram till målet. Hur jag berömmer och belönar mig själv under tiden. 

Det är här och nu, allt sker. Det som hände innan och det som kanske kommer att hända i framtiden finns inte här och nu. Livet är på samma sätt som allt annat en resa där vi sätter olika mål. Jag vill bli rik och jag vill vara framgångsrik, ja visst det är bra mål men om vägen dit är ett helvete och du tar allt för stora risker, vad är det då värt. 

Oftast handlar målen vi sätter om hur vi vill ha det materiellt och vad vi vill göra. Sällan sätter vi mål i hur vi vill tänka och känna. Kanske är det senare det viktigaste målet eftersom det handlar om vårt liv. Tankar jag har och känslor jag känner är det som pågår just nu och som just nu är livet oavsett mina andra mål.

Jag är en del av något större och jag vill glädjas av det som sker just nu oavsett mina andra mål. Ett av mina viktigaste mål är att mitt liv levs just nu där jag vill vara vän med alla mina tankar och känslor. Livet är vägen målet kanske därmed också är vägen i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948