Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 7 augusti 2015

När är skulden betald

När händer det? När är det äntligen slut? När är det jag åsamkat dig eller någon annan ursäktat och förlåtet och jag kan gå fri? När?

Vi gör fel ibland. Vi gör en massa konstiga fel ibland. Det händer att vi också gör fel som känns som fullständigt omöjliga att förlåta. Det sker och många av oss kan känna en oerhörd och långdragen skuld nästan ändlös. Även fast vi bett om ursäkt och vissa fått ta ett samhälleligt straff vilar skulden kvar. Hos en del glöms det aldrig. 

En del av oss vet inte ens om att vi bär på en skuld. Andra ångrar bittert det som skett eller kan aldrig sluta att hacka ner på sig själv för det som gjorts. Vissa tar med sin skuld ända in i döden.

Den som är i skuld är inte fri och det är lite som det detta handlar om. Men det är också så att den som är föremål för skulden är inte heller fri. Båda parter bär på något som begränsar deras liv. Offret och förövaren. 

För att bli fri behöver båda göra något. Båda behöver göra en handling var och en helt oberoende av den andra. 

Den ena bli fri från skulden genom att be om ursäkt både till den som blivit utsatt och förlåta sig själv. Den andra förlåta både den andra och sig själv för att bli fri för att kunna få vidare. Båda bär, var och en fristående på ett ansvar för att kunna gå vidare fria.

Ibland är vi hårda mot de som är förövare, mycket hårda ja kanske hårdare än vad lagen sagt med straffet. Ibland kan andra ta emot ursäkten enkelt och förlåta men vi fortsätter att klandra oss själva för det vi gjort. 

Så när tar det slut? När är vi ursäktade och när är det förlåtet? 

Var och en bestämmer detta fritt från den andra. Var och en behöver ta hand om sitt eget läkande. Om det inte sker kommer det inte att bli bra. Det kommer att påverka mitt liv och min kropp. Det kommer att påverka hela min existens. Jag behöver ursäkta och förlåta. Vad andra gör är en sak men vad jag gör blir avgörande. 

Har du sådant i dig som du behöver förlåta eller ursäkta? Vad skulle det innebära för dig om du blev helt fri? 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948