Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 24 augusti 2015

Skynda långsamt

Förändring tar tid. Där vi är idag har tagit många år. För en del färre år en andra men ur ett perspektiv att förändras ändå lång tid. Vi har samlat på oss historia och minnen. Vi har skapat strategier och karaktärsdrag. Vi har fått egna erfarenheter och gjort fel. Vi har hittat sätt att döva smärta och vi har blivit rädda. Vi har älskat och hatat. Vi har lyckats och vi har vunnit. Allt har vi samlat på oss fram till nu under all denna tid. Under 18 år har vi också varit barn och starkt beroende av andra. 

Under alla dessa år har vi skapat oss. Är det då saker som vi är mindre nöjda med kommer det att ta tid att förändra. Musklerna ska vänja sig. Tanken ska vänja sig. Vanorna ska vänja sig. Egot ska acceptera. Känslorna ska vänja sig. Personer runt omkring ska vänja sig. Allt ska vänja sig vid det nya jag vill ha och det tar tid. 

I tanken är allt lätt och vi förstår. Vi är kloka människor så vi fattar och vi lovar både oss själva och andra att förändring ska ske. Men så kommer verkligheten och lurpassar med vårt ego och våra vanor, med våra känslor som är djupt djupt rotade. Känslor som säger något helt annat än det tanken vill. Du ska inte tro att du är någon. Du är inte värd att lyckas. Bekräfta dig du dåliga du. Du vet vad pappa sa, du är ingen. Du som haft en sådan tuff uppväxt, varför skulle du lyckas? När ska andra upptäcka att du inget kan?

Så far dina känslor i kroppen. Tankarna snurra och känslorna överrumplar handlingarna.

Inget blev som du tänkt dig utan som du känt dig. 

Förändring tar tid även för den som tar hjälp av någon annan. På samma sätt som när det gäller att börja med något nytt behöver vi skapa nya vanor och nya sätt att tänka. Vi behöver träna kroppen att göra det vi vill på ett nytt sätt och med  lust. Vi behöver som barnet träna, träna och åter träna för att lära oss det nya. Vet vi att vi har brister kan vi behöva be om hjälp för att komma förbi svårigheten. Vissa går i skolan andra engagerar en PT. Andra i sin tur tar hjälp av en kompis eller anlitar en samtalsterapeut eller en mentor. Allt beroende på vad jag behöver lära mig och hur svårt eller enkelt jag har det för mig att lära mig något nytt. I vissa stunder är det stora krafter som kämpar mot dig och som vill ha det som det är.

Skynda långsamt, håll riktning och fokus. Skynda långsamt och hitta sätt att motverka det som utmanar dina tänkta mål. Våga be om hjälp. Var inte hemlig utan dela det du gör med andra. Om du har fokus och fortsätter så som du tänkt du vill så kommer förändringen utan att du märker det. Sakta sakta smyger det sig på, på samma sätt som allt annat sakta, sakta smugit sig på.

Har du bråttom? Det kommer inte att gå fortare. Är du lat och inte vill, gör inget för det kommer annars att öka på dina egna misslyckanden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948