Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 2 september 2015

Allt du lärt dig kan du lära om

Hela livet lär vi oss saker. Även i mammas mage lär vi oss saker som vi tar med oss i livet. Vi adderar våra kunskapar i forma av kärlek och rädslor, teoretiska kunskaper och erfarenheter på ett sätt som skapar en summa delkaraktärer i oss. Vi skapar ett jag i oss. Allt vi lärt oss får oss att ha åsikter eller inte ha åsikter. Det får oss att vara rädd eller modiga. Dumma eller snälla. Kärleksfulla eller avvisande. Tankarna fulla av olika värderingar. Förmågor och brister. Tankar om vem vi tror vi är eller om den vi tror vi inte är. Allt samlas i vår bank av tankar. Delar föds vi in i på grund av kultur och samhällsnormer. En del söker vi själva upp. Allt vi gör speglas både av oss själva och andra och resulterar i accepterande, uppskattning, dömande eller förakt. Vi bedöms utifrån det vi gör och det vi ger uttryck för.  

Allt detta kokas sakta sakta ihop och blir ett uttryck och ett fotavtryck bland andra fotavtryck och en del i samhället. Inget glöms bort särskilt inte det som upplevts som mindre bra varken hos oss själva eller andra. 

Många klarar sig ganska bra i livet. De har ett jobb och en familj. De har en gemenskap och en slags närvaro. För en del av oss blir det mer tufft med en känsla av att inte vara accepterade, en oro i våra kroppar och att delar inte känns bra. Vi blir inte närvarande. För andra en ovilja att falla in i det som är normalt och vedertaget.

Alla har lärt sig en massa på gott och ont som just i stunden skapat just dig, dig och mig. 

Vi är som vi är i stunden vilket vi behöver acceptera. Kommer det alltid att vara så?  Självklart inte, det ligger bara ett val bort. Vi kan alltid lära om, om vi vill det. Gamla kunskaper kan bytas ut av nya kunskaper. Gamla erfarenheter kan bytas ut av nya. Allt styrs av vad jag vill och hur jag vill ha det. Allt styrs av vad jag vill känna, tänka och göra i livet. Är du nöjd gör inget. Är du missnöjda gör något. Vill du förändra men vet inte hur, sök hjälp av någon. Vill du ha en förändring men har inte lust att jobba för det, gör inget för misslyckanden ökar bara på dina gamla mindre bra sanningar.

Vi kan alltid lära om, du och jag och det finns inga men. Det är inte försent. Du är inte för gammal. Du har inte brist på tid. Du är tillräckligt intelligent och klok. Du ör värd det, om du vill. 

Så vad vill du? Behöver du lära om och i så fall vad behöver du lära om?  Om du tänkt tanken, så behöver du! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948