Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 25 september 2015

Besserwissertonen

Jag hade ingen aning. Jag trodde det var på mitt sätt. Min världsuppfattning begränsade mig. Det jag tidigare hade åsikter om och ibland försköt och som jag upplevde som lite tokigt och udda har fått andra värden. Det betyder inte att allt udda är så som jag vill ha det men jag har slutat att vara kategorisk och att stänga dörrar ideligen. Till slut blev nämligen världen så tom och innehållslös och ibland också ensam. 

När jag slutat att stänga dörrar har jag börjat att se och känna saker som varit helt främmande för mig. Främmande för att det var tidigare inte mitt sätt att se på livet och det som pågick. 

Nu accepterar jag att det finns olika människor som ser på livet på olika sätt och gör olika saker för att hitta det som känna bra. Inte alltid saker jag skulle gjort men de är ju inte heller jag. 

Jag har länge trott att jag varit öppen och tillåtande och inte fördömt andras sätt att vara, göra, känna och tycka. Jag har tyckt jag varit en reko kille med en öppen blick för både det nya och det gamla som kommit till mig. Jag är mindre säker nu om det verkligen var så. 

Det jag inte såg då som jag börjat se nu sedan 10 år tillbaka är religionen budskap och vad den egentligen säger. Det jag inte såg då men förstår kanske mer nu är människors olika sätt att söka svar, deras tankar omkring vad som är läkande och hur de ser på världen och livet är på deras sätt och det fungerar bra för dessa på samma sätt som mitt sätt att se fungerar bra för mig.

Det har ingen betydelse hur människor gör det viktigaste är att det blir bra för dessa människor på samma sätt som jag gjort för mig. Det finns inte ett sätt utan det finns olika sätt. Detta är ytterligare ett område som jag fått ge vika på och det nederlaget har inte bara gagnat andra utan gagnar också mig själv.

Besserwissertonen har varit förödande. Andra har flytt och jag har stått ensam. Jag skulle ha rätt och jag trodde jag hade rätt. Jag skulle vinna. Jag skulle styra och jag skulle peta i detaljer. Jag skulle få igenom mitt sätt att se på saker och ting och det skulle vara på mitt sätt hur man skulle vara. Jag var en diktatorisk åsiktsmaskin som visste allt i alla tillfällen och var snabb att påpeka det för andra.  

Jag fick fiender och jag fick vänner. Vännerna var mer sympatisörer än vänner. De jag fick som vänner tog det väldigt lång tid med att nå fram med för jag var så jäkla kärv innan dess. Kärv och seg att släppa på mitt eget garde.

Så må jag i varje stund sluta tycka så mycket och sluta att ha åsikter om allt och alla. Låt mig ha fel och låt mig ge vika. Det är inte viktigt att det blir som jag vill. Det viktiga är att jag har en åsikt men det är inte alltid den åsikten behöver höras. Välj mina tillfällen och lägg sedan ner allt annat krig.  

Är du en besserwisser och inskränkt med vad du tar till dig eller inte? Hur öppen är du och tillåtande?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948