Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 23 september 2015

Den gyllene triangeln

Det finns en nyckel som alla har nytta av om man känner till den och det är den gyllene triangeln eller KBT- triangeln. Tänk dig en triangel och att det i respektive hörn står ett av orden: känsla, tanke och handling. Alla dessa tre ord har en koppling till varandra och är också en vägledare till hur vi förhåller oss och hur vi kan förhålla oss. 

Känsla: När något händer kan vi välja att agera direkt på känslan eller så kan vi välja att tänka på det vi känner för att sedan handla.

Tanken: När det är något vi tänker kan vi agera direkt eller så kan vi känna efter innan vi handlar.

Handling: När vi direkt handlar utan att tänka eller känna, bara handlar kan detta få effekter både i tanken och i känslan. Vi kan också välja att känna efter om det känns rätt eller tänka om det är rätt att handla.

Målet är att inga hörna ska dominera i det stora hela utan finna sin balans. Ibland kan ett av hörnen dominera däremot. Känslan av rädsla behövs för att undvika fara eller för att försvara sig. Tanken behövs när vi ska lösa svåra saker. Handlingen behövs för att agera direkt när vi inte hinner varken tänka eller känna. 

Det är ok att bli arg och uttrycka alla slags känslor. Det är ok att tänka och bli intellektuell. Det är ok att handla direkt och tänka och känna efteråt. Sammantaget kan det däremot vara bra att ha en balans som gör att vi använder oss av hela triangeln och blir bra på att kommunicera mellan delarna.

När det är obalans i allt detta under längre tid, det är då livet kanske inte riktigt blir som vi har tänkt oss. Vi är en mer känslostyrd människa, vi är en mer funderande människa eller vi kanske är en mer agerande människa. När det är obalans är detta givetvis också ok om det inte får konsekvenser som vi själva får problem med.

Bara att acceptera att det är på detta sättet är första steget till en förändring, om vi vill det. När vi blir medvetna om nycklarna och var vi själva står så finns det också möjlighet att förändra för alla som vill.

Ibland vill vi inte förändra för vi har nytta av vår känslighet som till exempel att vara skådespelare kräver tillgång till sina känslor på många sätt och de behöver se till att detta ben dominerar. För de som behöver tänka kluriga saker och räkna ut till exempel hur en bro ska byggas behöver använda sina tankar och vara kontrollerande mer och vara fokuserade på detta. För den som klättrar i ett högt berg är fokus på funktion och kroppens förmåga och kontroll över musklerna kanske det som är mer viktigt än något annat.

Jag hade obalans i min triangel. Jag kände och agerade på känslan direkt och slutade fundera på vilka konsekvenser mitt agerande skulle få. Jag var väldigt lust- och händelsestyrd. I andra stunder var jag allt för kontrollerande och uträknande och använde mitt intellekt mer än vad som kanske var bra vilket gjorde att jag inte riktigt kände efter hur det egentligen kändes. Ibland fick allt detta allt för stora konsekvenser för mig.

Hur har du kontakt med dina känslor, tankar och handlingar och hur väljer du att använda hela ditt register och skapa din balans?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948