Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 15 september 2015

Kampen är min, bara min

Jag var på väg mot en sakta död, inom mig, där allt var som det alltid varit. Jag levde ett till synes fungerande liv med mina egenheter och egenskaper. Jag gjorde fel, jag kom i konflikt, jag kände stress och jag var aldrig nöjd. Det som fanns inne i mig var kaos även fast jag i stunder inte såg det. 

Jag hade byggt upp en massa strategier som retade många eller skapade irritation i mig. Jag styrde och ställde. 

I mitt arbete med mig själv höll jag fast vid allt detta under lång tid. Jag vägrade lämna Bastiljen. Den sista striden var ännu inte över.

Men jag kom aldrig att vinna denna sista strid. Jag var tvungen att låta mig bli besegrad. Jag var tvungen att inse att jag inte skulle kämpa längre. Jag var tvungen att lägga ner alla mina vapen. 

Det var inte jag som skulle styra landet Johan längre utan någon annan. Jag var inte längre min egen diktator. Jag var tvungen att inse att demokrati skulle råda även i detta land. Det var inte enbart mitt intellekt som skulle styra utan det skulle också finnas plats för känslor och balans. Gamla föreställningar, osanningar och tankar var tvungna att bytas ut mot nya med helt andra förtecken än de jag burit på under så lång tid svärtad av min historia. Jag hade blivit fullständigt indoktrinerad och hjärntvättad av det som varit.

Det krävdes nya värderingar och en ny människosyn. Det krävdes en ny politik och ett nytt förhållningssätt. Det behövdes ett nytt kroppsspråk och nytt vokabulär. Det behövdes ett helt annat tänk.

Processen har varit lång men det har gjort resultat. Vattnet har till slut urholkat stenen och gjort den vacker, rund och mjuk. Precis så som min självbild är idag.

Visst hittar jag små kanter som är vassa ibland men det gör inget de är också en del av stenen och en del av mig som jag idag kan hantera.Även dessa vassa kanter har sakta börjat bli lite mer runda.

Striden vanns av mitt nya jag som till en början leddes av en härförare som just då var starkare än jag. Jag är dig evigt tacksam.

Hur är det för dig? Kämpar du fortfarande eller har du slutligen lagt ned dina vapen?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948