Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 8 september 2015

Mitt varför styr mitt vad

Alla gör en massa saker. Bra saker. Mindre bra saker. Dumma saker. Goda saker. Snälla saker. Idiotiska saker. Jätte idiotiska saker. Kloka saker. Smarta saker. 

Vad vi än gör så gör vi det av någon anledning och vi gör så gott vi kan. Alla gör så gott de kan även när vi gör sådant som är fruktansvärt. 

Det finns en anledning till att vi gör som vi gör. Vi har inte lärt oss annat. Vi är sjuka. Vi gör det på det sätt vi gör för annat hade varit värre. Vi är stressade. Vi är i balans. Vi är i obalans. Vi är smarta och kloka. Vi har lärt oss detta från barnsben. Vi vill alla väl. Vi har en särskild grundsyn och värdering. Våra erfarenheter från när vi växte upp. Anledningarna kan vara många.

Varför vi gör som vi gör är också för att det finns ett syfte. Det finns ett klart syfte och en strategi som gör att vi gör de val till handlingar vi gör. Det är just dessa syften som du ska ta reda på när du reflekterar över dig själv. Där finns nycklar. I handlingen, som ofta inte är plötslig, finns strategier och idéer om varför du gör som du gör. Föreställningar som du samlat på dig i livet. Arv du ärvt från din släkt och din familj. Erfarenheter du dragit i livet i möten med andra. Hur du förhåller dig till det som sker utanför dig själv och dina tankar du skapar innanför dig själv. Allt detta svarar på frågan varför du gör som du gör. Det finns en orsak. 

När du kan svara på frågan varför i dig själv så vet du vad det är som gör att du gör som du gör så att det blir som det blir. Svaret finns i dig och det har inte med någon annan att göra än just dig. 

För det är vad du gör styrt av ett eller flera varför. Det handlar inte om vem du är utan vad du gör. 

När vi vet varför kan vi göra val och ändra dessa varför till ett annat varför. 

Enkelt, eller hur!?

Jag har haft en massa varför som jag fått ändra. Syften som handlade om rädsla blev syften som handlade om att hjälp. Jag bytte känslor till andra känslor och fick med samma egenskaper helt andra effekter. Dominans för att skydda min rädsla blev dominans för att hjälp. Egen bekräftelse för att få vara någon blev att hjälpa andra att bli bekräfta. 

Hur mycket kunskap har du om dina varför?  Är det de varför du vill ha eller behöver du byta ut dessa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948