Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 27 oktober 2015

Coachningens offer eller...?

När vi är som svagast och skriker efter hjälp finns det risk att vi blir ett lätt offer att fånga. Vi blir ett byte för de som vill erbjuda sina tjänster och "hjälpa" oss. För när vi är som svagast griper vi tag i minsta grässtrå för att komma ur den vak vi hamnat i. Det kan handlar om liv eller död. 

Men en coach eller en terapeut är inte alltid de vi kanske tror att de är, ämnade för just oss.

Vi som klienter ser räddaren och den som erbjuder sina tjänster ser en kund. En kund betalar sin faktura och terapeuten eller coachen får en inkomst. 

Jag väljer här att just se skillnad på terapeut och coach eftersom det i botten är en avgörande skillnad i hur dessa två yrkeskårer kan arbeta och ska arbeta. Coachen arbetar mer med att hitta andra sätt att jobba framåt utan att gräva i orsaker. Terapeuten kan däremot också arbeta för att leta efter de bakomliggande orsakerna till vissa beteende bara för att ta ett exempel. 

Ok, tillbaka till min tråd. Så långt är allt klart och inget konstigt alls. Någon erbjuder en tjänst och mottagaren betalar. Så ser alla affärsförhållanden ut. 

Frågan är mer, är det rätt tjänst vi köpt. Bara för att någon vill "hjälpa" är inte det samma sak som att vi får den "hjälp" vi behöver. Vi behöver granska vad det är vi köper och vi behöver ta reda på vad det är vi behöver. Nämner någon om att de vill "hjälpa" kanske det har andra syften än de som kan leda dig i för dig rätt riktning. Kommer terapeuten med konstiga lösningar på dina problem, våga ifrågasätt det. Det behöver inte vara fel och det är kanske precis det du behöver men ta det inte för självklart genom att bli ett offer för en som vill "hjälpa". Du kanske inte vet vad du behöver men det är inte samma sak som att du behöver göra vad som helst för att hitta vägen fram. Våga känn efter om det du uppmanas göra är bra för dig. Våga ta diskussionen och våga protestera. Är du "snäll" mot din "hjälpare" kommer det inte att leda dig framåt. Var snäll mot dig själv vilket kan betyda att du ibland gör som du blir tillsagd men inte alltid om det inte känns rätt. Det är du som gör det och det är du som får ta konsekvenserna av det du gör både positivt och negativt. 

I denna typ av situation, terapeut/ klient (kund), hamnar vi direkt i en dubbelriktad beroendesituation. Vi som klient är i behov av något och terapeuten vill få en inkomst. Det finns en risk att det kan bli väldigt känslostyrt från båda hållen. Klienten har sina syften som inte alltid behöver vara tydliga (återkommer om det i kommande blogg) och terapeuten har sina syften som kan vara styrda av behov av inkomst, viljan att vilja "hjälpa", egna andra behov, eget medberoende eller bara det faktum att det finns en egen bred kunskap om sig själv som person och sina egna syften, egna erfarenheter i problemställningen och en identifierade och frikopplade professionella rollen som terapeut. 

När du söker hjälp, var noga med när du välja terapeut eller coach. Fundera på och gör klart för dig själv vad du vill ha och hur det ska se ut när du fått det du vill ha. Välj den person du vill bli vägled av och stäm av att den personen har något du vill ha. Ibland är en kvinna bättre än en man och tvärt om. Ibland är en personlighet bättre än en annan, beroende på situation. Ibland kan till och med rädslan för att anlita en viss person vara anledning att välja just honom. Var noga med ditt val och våga välj det du kanske inte riktigt är komfortabel med. Förmodligen är det just i den relationen en förändring kommer att ske som ruckar dig ur den situation du just då befinner dig i. 

Spänsten och tilliten mellan dig som kund och den terapeut som du väljer kommer att vara avgörande för resultatet. Väljer du en för lätt relation har du troligen valt att inte gå ur din komfortzon. Blir det fel kan det vara så att du själv inte varit klar över vad du själv vill ha och vad det ska leda till.

Som kund tar vi ansvar för valet och vi får det vi väljer. En röd bil är inte gul och en liten bil är inte stor.

Kom ihåg att avviker vi inte från vår egen norm är utveckling aldrig möjlig. 

Väljer vi ett val som handlar om att vi blir ett offer för en terapeut eller en coach har vi kanske inte varit riktigt noga med vårt eget val av den som vi önskar få hjälp ifrån.

Hur jag du när du öppnar dig för andra människor? Är du noga med dina val?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948