Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 3 november 2015

Det kommer aldrig att gå

"Utan att avvika från normen är utveckling aldrig möjlig"

Vi kommer inte att utvecklas om vi inte avviker från normen, både den allmänna och den egna. Vi kommer enbart att gå i samma fotspår och tänka det som redan tänks, känna det som redan känts och göra det som redan gjorts. Något annat är inte möjligt.

Stora och små förändringar i världen har fötts ur just denna grundtanke. Vi behöver kliva ur vårt eget skal och tänka på ett annat sätt. Gör vi detta kan det få effekt. Det är inte självklart men det enda som gör en förändring möjlig.

Tankarna kan ha tänkts av andra och förverkligats eller inte, men så länge dessa tankar inte tänkts hos dig är värdet av de nya tankarna det viktigaste du har. Din gåva till dig.

Hur ska vi då lyckas att tänka på ett helt nytt sätt, tänka tankar som vi inte tidigare haft? Var ska de komma ifrån? Hur ska jag själv ändå få fram dessa och hur går det till? 

Ja det finns olika sätt. Gå en utbildning, lyssna på andra, läsa en bok, experimentera, be någon om hjälp, ja det finns mängder med olika sätt. Det går att pröva vilka olika sätt som helst som har möjlighet att bryta den linje du själv ritat upp. För är det så att du fortsätter att gå din egen obrutna linje kommer verkligen inget att bli annorlunda.

Att bryta din egen linje vill jag påstå är ett av de tuffaste och mest energikrävande som finns. Att med musklerna hjälp lyfta något för mig mycket tungt är betydligt enklare, bara för att ta ett exempel. Orkar vi inte lyfta ber vi om hjälp men orkar vi inte att förändra då krävs det, bara det, en stor kraft för att både våga be om hjälp och bryta min egen stolthet att jag faktiskt inte själv klara av att bryta något som för mig är, till exempel, destruktivt.

"Det krävs ett helt nytt sätt att tänka för att lösa de problem vi skapat med det gamla sättet att tänka." / Einstein

Normen som jag skapat har byggts upp av mina egna erfarenheter, mina egna idéer, intryck från andra, åsikter och rädslor. Inget är rätt och inget är fel. Lika osant som det är sant. Ändå är jag beredd att gå in i döden för det som jag är rädd att lämna.

Det handlar inte om du har något som du inte vågar släppa för att öppna för nytt utan det handlar om vad det är som du bär på, som du så krampaktigt vill stå kvar vid och som uppenbarligen hindrar dig från att utvecklas?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948