Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 18 november 2015

Egot, jaget och sådant svårt

Länge, ja mycket länge fattade jag inte ett dugg. Beskrivningar i samtal och böcker och teorier som talade om egot, jaget och övertaget var så abstrakt för mig. Det blev konstiga begrepp och jag fick inte ihop logiken. 

Först många år senare började jag så smått förstå att det handlade om ett sätt att  visualisera vilka krafter (beteenden) som finns i oss och att de agerar på olika sätt med olika syften. Jag är samma person så det är inga olika personer som bor i oss mer om möjliga personligheter. 

Allt detta blev så tydligt när jag talade med en man för någon dag sedan som jag tänkte skulle förstå vad jag talade om, men han såg lika borta ut som jag gjorde då. Det blir ibland som begreppen beskriver inre varelser i oss som agerar helt med egen kraft. Ibland kanske det också kan kännas så. Men vad som i egentligen sker är mer våra tankar och känslor som låter oss styras åt olika håll. 

Jag har beteenden som innehåller dominans, kontroll, offer, mer fokus på andra, tar ansvar för andra och vill bli bekräftad som tydliga exempel. Samtidigt är jag drivande, ser lösningar och kan använda dessa delar i mina beteenden på olika sätt, vilket gör att styrkan i mina beteenden får olika effekt, goda eller mindre goda. Krafter som tidigare förgjorde mig kan idag istället få mitt eget jag att växa. 

Jag har också beteende i mig som handlar om att vara uppmärksam, medlyssnande, känslosam, hjälpande, lojal och ha en önskan att det ska bli bra för alla.  Beteenden som både kan vara bra och mindre bra.

Det mindre goda sidan beskriver mer mitt ego och den mer goda sidan beskriver mer mitt jag. I samma stund som jag skriver detta så känner jag att det blir lättare att hitta de negativa krafterna än de positiva. 

Vi behöver alla egenskaper i en lämplig blandning men ingen del bör blir för stark. Vi behöver styrka både intellektuellt och känslomässigt. Vi behöver handlingskraft men också förmågan att kunna stanna upp. Vi behöver reflekterande och att ge service. Vi behöver dominansens kraft samtidigt som vi behöver tillåta oss att känna oss svaga. 

Jag känner idag att jag har en större tillgång till mig själv och alla mina egenskaper, både de som varit för starka och de som varit för svaga.  Det är jag glad och stolt över.

Min egen strävan är att finna den balans jag vill ha i mig som känns bra för mig. Ibland brister balansen och jag ramlar tillbaka där mitt ego blir för dominerande och ibland lyckas jag mer än bra att få mitt jag att få den plats som han förtjänar.

När jag namnger mina beteenden med egot eller jaget så förenklas helt plötsligt livet och det blir enklare att sortera vad som är det ena eller det andra som jag behöver ha koll på.

Hur hanterar du de olika delpersonligheterna i dig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948