Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 24 april 2016

Hemligheter är inte gratis

Sedan jag var mycket liten har jag lärt mig att bära på hemligheter. Jag kommer ihåg att jag då gjorde saker som mina föräldrar inte visste om. Saker som inte alltid var oskyldiga. Detta växte sedan som en del av min integritet men plågade mig samtidigt ibland. Jag bar på något som jag också fick besvär med. Skuld och skam följde efter som gäckade mig. 

Så har det fortsatt och detta kulminerade i samband med min skilsmässa. Då hade jag burit på olika typer av hemligheter under lång tid, som till slut brast. Jag fick betala ett oerhört högt pris för något som innan bara givit mig korta tillfredsställelser men djupt sår av skuld och skam. Sådant som jag fortfarande i dag får hantera och ta konsekvenserna av.

Hemligheter är inte gratis. De har ett pris och ofta ett pris som är mycket dyrare än den gratislunch vi fått. Hemligheter äter upp oss innifrån och lämnar oss aldrig i fred. De kräver allt av oss men ger inget att tala om, tillbaka på lång sikt. 

Hemligheter kan lätt uppfattas som en kortsiktig vinst och att vi skjuter på konsekvenserna. Men konsekvenserna kommer oftast tidigare än vi väntat oss och inte alls på det kontrollerade sätt vi från början räknat ut. Hemligheter blir ett gift som nästan aldrig vill lämna kroppen, som en djävul som besatt oss och påverkar resten av vårt liv. 

Hemligheten eller lögnen om vi istället väljer att kalla den det, skapar ett brännmärke som andra har svårt för att hantera. Ett brännmärke som blir synligt för många. En gång lögnare alltid en lögnare, lite som en gång otrogen alltid en otrogen person. Vi bär på rester i oss av svikna löften och besvikna människor som aldrig riktigt vill släppa taget.

Vi har lätt för att döma och andra lika så. Vi får en första uppfattning som gärna vill vila kvar. 

Hemligheter har tärt mig och gjort mig mystisk till den dag jag gjorde ett nytt val. Jag valde det motsatta. Jag valde att i möjligaste mån berätta om mig själv, mitt sätt att tänka, vad jag känner och vad jag gör. Jag valde att acceptera att jag var en lögnare och en hemlig person för att hitta en väg ut. Jag valde att göra motsatsen. 

Genom att göra motsatsen valde jag också att gissla mig själv och minska mina möjligheter att ljuga. Jag valde att äga min egen sanning. 

Bär du på hemligheter som påverkar ditt inre liv på något sätt?

Idag är en dag jag väljer att inte ha hemligheter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948