Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 22 april 2016

Känslor jag väljer eller får

Vissa säger att de inget känner alls andra känner hela tiden. Alla har vi ett förhållande till känslor och alla känner på ett eller annat sätt. Känslan är en lustupplevelse men också en varningssignal för att snabbt kunna reagera på ett eller annat sätt. Känslan kan upplevas som den är autonom och att vi inte har chans att påverka den i någon riktning. 

Soldater tränas i att inte känna i vissa situationer utan enbart lyda order och gör. Tänk om soldater i varje sekund fienden kom blev rädd och sörjde den motståndare som dräptes. Soldater blir tränade att hantera sina känslor för att kunna utföra sin uppgift. De lär sig att uthärda utan att lägga en värdering i denna metod. Inom sjukvården, polis och brandkår, på liknande sätt för att kunna utföra svåra uppgifter. Samtidigt vet jag att det finns program där man ibland försöker hantera dessa känslor efter vissa  händelser.

När vi kommer till människan i gemen är det vissa som lärt sig att stänga av och trycka undan obehagliga minnen och händelser, det finns till och med tillstånd där vi under kortare eller längre tid helt automatiskt glömmer bort vissa situationer. Allt för att hjärnan ska klara av det som sker. 

Om vi omedvetet kan tränga undan och förändra obehagliga känslor kan vi givetvis också medvetet förändra känslor till de känslor vi vill ha. Jag kan förändra ditt känsloläge om vi kommer i samtal på samma sätt kan du göra detta själv. 

Tänk på en citron, tänk på hur vackert gul och fin den är. Den lyser som solen. Tänk att du har den i din hand nu och hur du skär den i två delar. Friskt surt gult saftigt kött. Tänk dig nu att du tar den ens halvan och för den sakta till munnen och tar ett stort bett av den saftiga citronen. Känn hur oerhört surt det är. Vad hände i dig nu? För många samlas mer saliv i munnen för att kunna ta emot allt det sura som du vet finns i en citron. 

Det har alltså att göra med vad vi väljer att tänka för att påverka vad vi vill känna. Känslan kan komma av sig själv men du kan också välja att tänka positivt vilket skapar en känsla av glädje eller tänka negativt och känna ilska och ledsamhet. Precis denna förmåga som vi alla har använder coacher för att hjälpa sina kunder att komma i ett annat läge. Är glaset halvfullt eller halvtomt. 

Ett sätt att påverka känslan under dagen är att redan på morgon skapa förutsättningar för vilken känsla dagen ska ge. Ta en promenad på morgonen, tänk vilken känsla du vill ha, ät en bra frukost och ta dig tid innan du går iväg för att möta dagen. Meditera och kanske läs ett avsnitt i en bok som är viktig för dig. 

Jag äger min känsla mer idag än tidigare och vet om inte direkt så direkt efteråt vad som blev tokigt.

Hur förbereder du dig för din dag? 

Idag är en dag jag väljer att möta alla med glädje och vara uppmärksam på hur mina känslor är och vad jag väljer att känna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948