Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 16 april 2016

Lösningen finns i problemet

Det är ofta väldigt konstigt hur enkelt ibland allt är men att vi människor har en tendens att krångla till det och göra det svårt för oss. Vi söker lösningar över allt där vi tror att lösningen lättats kan finnas. När vi som oftast alltid bär på den själv. 

Vi vet någonstans lösningen men letar på helt andra platser och gärna också där någon annan står för lösningen. Det är motsägelsefullt för samtidigt så vill vi ofta klara oss själv utan att fråga om hjälp. 

När det gäller våra egna personliga problem vill vi gärna se bristerna hos oss själva men menar att lösningen är utanför oss själva. "- Om inte så hade jag varit annorlunda". "- Om jag inte hade detta då hade jag klarat av att göra de". Jag söker orsaker till att jag inte kan och tar sedan detta för sanningar och ofta är det orsaker som inte har med oss själva att göra utan någon eller något annat som jag inte direkt kan påverka. Jag låser in mig i ett hörn och sätter mig själv fast i mitt eget problem. Låt mig ta ett exempel: En person har svårigheter att klara av att ta körkort och skyller på den dyslexi hon diagnosticerats för, för länge sedan, samtidigt driver hon ett eget företag framgångsrikt och sköter både ekonomi, marknadsföring och annat. Körkortet var ett måste för henne som inte direkt hade med företaget att göra, samtidigt som företaget verkligen är hennes passion. Hon misslyckades med teorin gång på gång och skyllde på hennes dyslexi. Här blev det en låsning och självklart klarade hon inte körkortet just för att hon bestämt sig för att det fanns en orsak hon inte kunde förändra. När hon fick hjälp att se att hon tydligen klarar företaget brilliant kunde hon också tänk förbi sin diagnos och tog ganska snabbt därefter sitt körkort. 

Andra menar att uppväxten är ett hinder, chefen på arbetet eller varför inte ekonomin. 

Ofta skulle jag vilja säga att alla bär på sina egena lösningar men vi har ibland svårt att se att det är så. Vi tror att någon annan har lösningen eller är orsak till att vi själva saknar den. Jag är övertygad om att allt har en lösning och att som oftast kanske alltid, äger vi den själv. 

Jag är ett bra exempel på detta där jag själv satte gränser för mina egna lösningar eller hittade orsaker till mina beteenden kopplat til min historia. Jag fångade mig själv i mitt eget grepp genom att låta bli att se min egen del i varför saker och ting blev som det blev. Det krävdes för mig ett annat tänk för att finna den lösning jag själv redan hade.

Hur kan du göra för att hitta dina lösningar i ditt liv som du kanske själv bär på? 

Idag är en dag jag frågar mig själv om jag äger lösningen? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948