Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 15 april 2016

Minnet

Vad är minnet? Är det vår historia långt tillbaka eller något som hände bara för en sekund sedan. Är det att ha lärt sig logikisk tänkande eller att förstå och känna kärlek? Är det att åter och åter igen skapa situationer i nutid på ett sätt jag känner igen från dåtid? Är ältande ett sätt att komma ihåg? Är att vara ett offer ett sätt att minnas hur jag lärt mig att hantera situationer? 

Minnet är det som jag skapar just nu. Det som följer av det jag gjort. Minnet är att fylla mig själv med olika typer av information, väsentligt eller oväsentligt som en minnesbok för framtiden för vad som är faror eller inte faror. Minnet är ett sätt att överleva och inte begå samma misstag åter och åter igen. Minnet är, till skillnad från instinkt att lära sig något som kan stärka mig och få mig att överleva. Men minnet är också att komma ihåg det som är vackert, glatt och berörande. Att ha lärt mig att uppskatta det jag har och känna tacksamhet. Även att kanske finna vilja att fortsätta leva och att ta hand om mig själv i varje stund. Minnet kan på samma sätt som det får mig att överleva skapa vilja att göra motsatsen. Minnet gäckar på samma sätt som det får mig att jaga monster, synliga som osynliga. Minnet är att skapa rutiner som ger mig trygghet eller att känna igen faror eller dess motsats. Minnet är min egen bank där jag samlar på det jag tror mig behöva, ibland även sådant jag knappt behöver alls. Minne är också att inte komma ihåg och förtränga det som smärtar eller känns oviktigt.

Mitt minne har varit fyllt av historia som innehållit både kaos och kärlek. Minnen som jag fått lära mig att leva med men också att sortera bort. Jag är övertygad om att mitt minne sorterat bort en del saker för att guida mig själv till att finna ett sett att leva. Ibland har det varit en fördel att inte fastna men ibland skulle jag önskas jag kom ihåg mer än jag gjort. Om jag skulle kommit ihåg allt som hänt och verkligen lagt det på minnet skulle min hjärna inte ha plats för allt nytt, så är känslan. Samtidigt verkar det vara som det jag kommer ihåg är ofta det som fortfarande är ouppklarat, det andra har sorterats bort i arkivet. Ibland behöver jag tvinga mitt minne att prioritera annat än det den väljer att prioritera som att få den att mer minnas det goda än det onda. Jag minns sådant andra inte minns och jag verkar inte minnas sådant andra minns.

Vad betyder minnet för dig och kan du själv påverka ditt minne? 

Idag är en dag jag väljer att vara uppmärksam på det jag minns. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948