Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 20 april 2016

Reflektion en nyckel

För att jag ska bli mitt eget bästa jag, inte för någon annans skull utan just för mig behöver jag vara närvarande. Närvarande är bara ett ord om jag inte också väljer att skapa det läge jag önskar. Målet är att vara här och nu och det innebär också att väcka tankar som att släcka. Det innebär att tillåta mig att känna och att observera det som händer.

Det finns olika sätt att hitta min närvaro som handlar om allt från att koppla känslor till mina tankar och att koppla tankar till mina känslor. Det handlar om att se om det som sker i mig är påverkat av det som kommer utifrån mig eller inifrån mig. Det handlar om att lyssna. Det handlar om att släppa. Det handlar om att inte tänka och inte känna. Det handlar om att reflektera. 

När jag reflekterar är det inte samma sak som att grubbla, som kanske många tror utan det handlar om att se vad det är som händer i mig och hur jag tänker och känner. De handlar om att möta mig själv men på ett sätt så att jag kan göra det genom att se på mig själv utifrån. Jag betraktar var intrycken kommer ifrån och jag betraktar hur jag känslomässigt reagerar och vilka tankar jag får. Jag står utifrån och ser hela processen pågår och reflekterar över det som sker som om jag var en i publiken i en teaterföreställning.

På detta sätt har jag chans att mer neutralt se på det som sker och också förändra mitt känsloläge och mina tankar vilket kan komma att ändra mina beteenden och det jag gör.

Att bara tänka innebär att jag tänker det som passar mitt känsloläge och skapar de tankar som jag för tillfället söker. Att bara känna innebär att jag utan att tänka reagerar mer impulsivt och utan en grund för mina känslor. Att göra utan att varken tänka eller känna har ändå sin grund i känslan.

Samtidigt sker det som sker och det är först när det pågår eller efteråt jag kan reflektera över det som skett. Den som tränar att reflektera kan bli bättre och bättre på att göra det under tiden tankar, känslor eller ageranden pågår. Det kommer däremot alltid att finnas en del vi inte kan hantera och inte riktigt kan förutse.

Reflektionen är KBT:ns nyckel.

Brukar du reflektera över dig själv eller grubbla eller är det så att du förkastar detta synsätt helt?

Idag är en dag jag väljer att se vad som sker för att ge mig en chans att göra annorlunda nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948