Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 2 maj 2016

Frestelsen en kraft större än oss själva

Vi tror att vi äger oss själva och egentligen hela världen. Vi tror att vi som människor har kontroll över allt och kan agera som Gud. Vi utvinner ämnen ur jorden och skapar nya möjligheter. Vi skapar och människor blir rika. Vi människor är de som har kontroll. 

Ändå blir det inte riktigt som vi tänkt oss. Jorden reagerar med hemska väderlekar, vi får en global uppvärmning och vi smutsar ner där andra behöver leva. Det blir någon som får betala för någon annans lycka. Vi betala ett pris som är betydligt större än den vinst som eventuellt blir synlig. På samma sätt är det med den kontroll vi själva har med oss själva. Vi tror att vi har kontroll över allt och kan skapa vårt liv på vilket sätt vi än vill utan att det får konsekvenser. Vi tror att vi är Gud över oss själva. Kanske är det så till en början. Men när vi tappar respekten och ödmjukheten till oss själva och det som finns omkring oss finns det risk att fasaden rämnade. När begäret är för stort och vi slutar leva här och nu. När girigheten får ett större värde än vänskap. När makten över andra är en större kraft än makten över oss själva. När kickar i livet är mer viktigt än stillhet och tystnad. Då börjar vi förlora oss själva.

Vårt ego har inga gränser utan vill vinna till varje pris på bekostnad av oss själva. Inget ska komma i dess väg.

När denna kraft är större än oss själva och vi inte längre ser vad vi egentligen håller på med behöver vi i vår tur få hjälp av en kraft som är större än denna kraft och som just då är större än vår egen kraft. Vi behöver hjälp att hitta vårt riktiga jag och oss själva.

Jag tappade bort mig själv och slutade att ta hand om det jag hade och det som jag älskade som mest. Jag var besatt av en högre kraft som fick mig ur spår. Först när jag vågade släppa taget och be om hjälp fick jag chansen att hitta mig själv igen, hitta mitt riktiga jag. Hitta den jag egentligen var men som skjutits undan av den jag trodde att jag var. Hitta min egen kraft som kunde motstå det som frestade mig.

Frestelser är stora särskilt när jag är i obalans. För att klara av att stå emot att inte tappa bort mig själv behövs reflektion, rutiner och mycket kärlek men också avstå från de frestelser som möter mig. Under makten av frestelsens förlorar vi oss själva och blir oss själva först när frestelsen försvunnit. Jag tror vi alla har exempel på detta som i kärlekslivet, sötbehovet, alkoholbehov, träningsbehov, bekräftelsebehov, maktbehov, pengabegär osv.

Vilka frestelser har du svårigheter att stå emot?

Idag är en dag jag är uppmärksam på mina frestelser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948